Οἱ Η.Π.Α. ἐπιχειροῦν κατὰ τοῦ I.S. στὴν Λιβύη

Οἱ Η.Π.Α. ἐπιχειροῦν κατὰ τοῦ I.S. στὴν Λιβύη
Ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να βομβαρδίζει στόχους γύρω από την Λιβυκή πόλη της Σύρτης, η οποία ελέγχεται από παραστρατιωτικές ομάδες , που σχετίζονται με το Ισλαμικό κράτος. Το Πεντάγωνο λέει ότι αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα μιας νέας εκστρατείας , που σήμερα «δεν έχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα».

«Η προεδρία του Συμβουλίου, ως γενικός διοικητής του στρατού, έχει υποβάλει αίτημα για την άμεση υποστήριξη από τις ΗΠΑ για την εκτέλεση συγκεκριμένων αεροπορικών επιδρομών», είπε την Δευτέρα το απόγευμα σε μία δήλωση του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Fayez Serraj, ο επικεφαλής του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και την ανέβασε στο YouTube. «Τα πρώτα πλήγματα ξεκίνησαν σήμερα σε θέσεις στην Σύρτη, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.»

Ο Serraj προσέθεσε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επιχειρήσεις υπό ξένη διοίκηση στο έδαφος. Ωστόσο,οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε πηγές τοπικών μέσων ενημερώσεως ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην ταραγμένη από τον πόλεμο χώρα και δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο προετοιμαζόταν συνεχώς για μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία ενάντια στο ισλαμικό κράτος (IS, επίσης γνωστό ως ISIS / ISIL).
Οι βομβιστικές επιθέσεις εγκρίθηκαν προσωπικά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά από διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Αμύνης Ash Κάρτερ και ανωτέερους στρατιωτικούς διοικητές.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Michelle Baldanza είπε ότι τα πλήγματα ήταν «συνεπή με την προσέγγισή μας για την καταπολέμηση του ISIL , σε συνεργασία με ικανές και δραστήριες τοπικές δυνάμεις».
Η Baldanza είπε ότι η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής συνεννοήσεως (GNA) έχει την ευκαιρία να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της χώρας. Το GNA είναι το επίσημο κυβερνητικό σώμα της Λιβύης και έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ, αλλά μεγάλο μέρος της χώρας είναι έξω από τον έλεγχό του , συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τριπόλεως.
«Οι ελεγχόμενες από το GNA δυνάμεις πέτυχαν την ανακατάληψη εδάφους από τον ISIL μέχρι στιγμής γύρω από την Σύρτη και επιπλέον πλήγματα από τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τον ISIL στην Σύρτη, προκειμένου να καταστεί δυνατόν το GNA να κάνει μια αποφασιστική, στρατηγική προέλαση», δήλωσε η Baldanza.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook εξήγησε ότι τα πλήγματα θα στοχεύουν «στόχους με ακρίβεια», όπως θα προτείνονται από το GNA, που θα «ελέγχονται» από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να κτυπήσουν στόχους χωρίς την έγκριση της Λιβύης .
Ο Cook είπε ότι υπήρχαν πιθανότητες να ευρίσκονται στην Σύρτη «εκατοντάδες» και όχι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του ισλαμικού κράτους.
Και δήλωσε ότι δεν είχε κάποιον ακριβή αριθμό για τους πολίτες, που ευρίσκονται μέσα στην πόλη, που είναι γνωστή ως η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι.
Η εκστρατεία θα επιδιώξει να τους διώξει, με τις Λιβυκές επίγειες δυνάμεις να οδηγούν την επίθεση.
«Δεν έχουμε ένα καταληκτικό χρονοδιάγραμμα αυτή την στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου κος Cook, «αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα».
Ένα ψήφισμα, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνει το δικαίωμα σε ξένες χώρες να κτυπήσουν στόχους του ISIS στην Λιβύη, αν οι επιθέσεις επικυρωθούν από την τοπική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, τα μόνα προηγούμενα πλήγματα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο περιορίζονταν στην καταστροφή ενός συγκεκριμένου στόχου του ISIS, ενός στρατοπέδου εκπαιδεύσεως που στέγαζε τον Noureddine Chouchane, έναν τρομοκράτη, που πιστεύεται ότι είναι ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις σε ένα μουσείο και στο παραλιακό θέρετρο Sousse στην γειτονική Τυνησία.
Ο Chouchane φέρεται να σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές, στις οποίες έχασαν επίσης την ζωή τους δύο Σέρβοι διπλωμάτες, οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι από τις ριζοσπάστες μαχητές.
Η νέα αυτή εκστρατεία θα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή, που μία ΝΑΤΟϊκή βομβιστική επίθεση βοήθησε τους αντάρτες για την ανατροπή της κυβερνήεσεως του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Παρά τις αρχικές γιορτές μετά την απομάκρυνση του αυταρχικού Καντάφι, η Λιβύη σύντομα κατέρρευσε σε έναν εμφύλιο πόλεμο, με διαιρέσεις , που βασίζονταν στις φυλές και στην θρησκεία.
Ενώ το ISIS κατέχει την εξουσία σε ένα σχετικά μικρό παράκτιο τμήμα της χώρας, η Αυγή της Λιβύης και άλλοι ισλαμιστές ελέγχουν την Τρίπολη και τις γύρω περιοχές, ενώ τα τμήματα στον νότο ελέγχονται από τοπικές πολιτοφυλακές.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Πριν ξεκινήσω τα σχόλιά μου, θα ήθελα να δείτε πόσοι έκαναν like στο σχετικό βίντεο του «κυβερνητικού εκπροσώπου» του GNA της Λιβύης.
ΠΗΓΗ:

Σ’ έναν κόμβο με 545 συνδρομητές, το είδαν 269 φορές και είχε 19 likes και 6 dislikes.
O θλιβερός «εκπρόσωπος» του GNA απευθύνεται σε 545 οπαδούς, εκ των οποίων μόνο 269 φαίνεται ότι επιθυμούν να τον δουν (49,35% του συνόλου), εκ των οποίων μόνο 7% απολαμβάνουν και επικροτούν αυτά, που «διαβάζει»  χωρίς καν να τους κοιτάει στα μάτια.
Αυτός ο εκπρόσωπος της «Λιβύης»  έδωσε εντολή να βομβαρδισθεί «χειρουργικά» μία πόλη, που το 2013 είχε 79.631 κατοίκους, για να απομακρυνθούν όχι περισσότεροι χίλιοι ισλαμιστές ριζοσπάστες.
Η πόλη της Σύρτης ευρίσκεται επάνω στα παράλια της Λιβύης.
Και ενώ υποτίθεται το σχέδιο προβλέπει να εξωθηθούν οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους σε έξοδο από την πόλη, αντί να τους κτυπούν από την θάλασσα, τους βομβαρδίζουν «χειρουργικά» από αέρα.
Από την περιγραφή της τακτικής συμπεραίνουμε ότι θα δούμε αρκετά παράπλευρα θύματα ανάμεσα σε αμάχους.
Πώς είναι δυνατό ένας πιλότος να ξεχωρίσει 1000 αντάρτες ανάμεσα σε 79.631 απλούς κατοίκους;
Kαι οι μεν και οι δε θα είναι χωμένοι μέσα σε σπίτια για να σωθούν, εκτός ίσως από τις ανθρώπινες ασπίδες αμάχων, που θα ευρίσκονται επάνω στις στέγες, ως πρόβατα έτοιμα για σφαγή…
Τα πλήγματα δεν γίνονται από την θάλασσα, γιατί «απλά» το GNA δεν διαθέτει ναυτικό και δεν «μπορεί να κατευθύνει τις επιχειρήσεις», όπως ζητάει υποκριτικά το ψήφισμα του ΟΗΕ.
Αλλά πιθανώς να υπάρχει και άλλος λόγος.
Οι «δραστήριες και ικανές» δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, κατέλαβαν περιοχές γύρω από την Σύρτη, δηλαδή στην ουσία ευρίσκονται χωμένες μέσα στην άμμο της ερήμου και περιμένουν βοήθεια από αέρος για να προελάσουν προς την Σύρτη.
Στις θέσεις αυτές είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν.
Σύντομα θα χρειασθούν νερό και τροφή.
Θα μπορέσουν όμως να τους εφοδιάσουν οι Αμερικανοί από αέρος, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος τα εφόδια να πέσουν στα χέρια του ισλαμικού κράτους «από λάθος»;
Eίναι άραγε ασφαλές ένα στράτευμα, που έχει πίσω του την έρημο;
Aν αναγκασθούν να υποχωρήσουν, θα τους προστατεύσει η άμμος, στην οποία δεν μπορεί κάποιος να σκάψει χαρακώματα;
Δεν κινδυνεύουν επίσης από επίθεση εκ των όπισθεν από ντόπιους καμηλιέρηδες, που μπορεί να ανήκουν σε άλλες φυλές;
Mετά από τις παραπάνω παρατηρήσεις, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι η Σύρτη θα πολιορκηθεί από ξηράς και θαλάσσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το ανύπαρκτο χρονοδιάγραμμα θα ξεπεράσει πιθανόν την 4η Νοεμβρίου 2016, που θα γίνουν οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο κος Ομπάμα μπορεί να διέταξε την επίθεση στην Λιβύη, αλλά ο διάδοχος του θα αναγκασθεί να μετράει απώλειες στην απόβαση, που χρειάζεται για να καταληφθεί η πόλη.
Για να καταλάβετε το πρόβλημα, δείτε τις καθημερινές απώλειες των επιτιθεμένων δυνάμεων.
Σε τρεις βδομάδες μαχών έως τις 10 Ιουνίου 2015 είχαν 115 νεκρούς και 300 τραυματίες.
Στις 11 Ιουνίου οι νεκροί ανέβηκαν στους 137 και οι τραυματίες στους 500.
Στις 20 Ιουνίου οι νεκροί έγιναν 170 και οι τραυματίες 700.
Στις 12 Ιουλίου υπήρχαν 241 νεκροί και 1400 τραυματίες.
Στις 24 Ιουλίου οι νεκροί έφθασαν τους 280 και οι τραυματίες τους 1500.
Οι περισσότερες απώλειες προέκυψαν από νάρκες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρά ελευθέρων σκοπευτών.
Αξίζουν 1780 νεκροί και τραυματίες για μερικές εκατοντάδες μαχητές του ISIS;
Kαι όταν θα καταλάβουν την Σύρτη, οι δυτικοί σύμμαχοι θα διαπιστώσουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές έφυγαν προς την Τυνησία, την Αίγυπτο ή ακόμα χειρότερα προς την Ευρώπη και την Αμερική, μεταμφιεσμένοι σε «πρόσφυγες»…
Η μόνη λύση για λιγότερες απώλειες είναι η εισβολή στην πόλη από την θάλασσα με πεζοναύτες και με μπόλικα αμφίβια τεθωρακισμένα.
Αλλά μία τέτοια κίνηση ξεπερνά τα οριζόμενα στο ψήφισμα του ΟΗΕ και ίσως να μην είναι αποδεκτή από τον ρεαλιστή Donald Trump…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply