Τὸ …ἀλληλέγγυο «Solidarity Now» τοῦ Soros

Πώς γίνεται ο κ. Σόρος από την μία να είναι μεγαλοκαρχαρίας επενδυτής που ρίχνει και ανεβάζει τις οικονομίες ολόκληρων κρατών και παράλληλα να είναι και φιλάνθρωπος; Γίνεται από την μία να βυθίζεις κράτη και από την άλλη να βοηθάς τους πολίτες τους; Ή μήπως ο κ. Σόρος, παίρνει από κάποια κράτη και δίνει σε κάποια άλλα, ως νέος «Ρομπέν των δασών»;

Είναι δυνατόν να κάνουμε την αλληλεγγύη επιχείρηση ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου ο καθένας ξεπλένει αμαρτίες και βγαίνει εξαγνισμένος, όσο και να είναι βαθειά βουτηγμένος στην διαφθορά;

Γιατί ο Δήμος Αθήνας συνεργάζεται με την συγκεκριμένη οργάνωση; Γνωρίζει ο κος Καμίνης πόσα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας και εάν ναι γιατί δεν συνεργάζεται μαζί τους αντί με τον κ. Σόρος;

ΜΚΙΕ: Τζορτζ Σόρος – Όταν η λέξη αλληλεγγύη χάνει το νόημα της

Με κριτικό πνεύμα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) προσεγγίζει και σχολιάζει δραστηριότητες αλληλεγγύης που σύμφωνα με την οπτική του, τα βαθύτερα κίνητρά τους, αποκλίνουν από αυτό που το ΜΚΙΕ ορίζει σαν κοινωνική αλληλεγγύη:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε για τα εγκαίνια του 2ου Κέντρου «Αλληλεγγύης» – μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης – της οργανώσεως «Solidarity Now – Αλληλεγγύη Τώρα», που σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας αλλά και τέσσερις άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (τις «PRAKSIS», «ΑΡΣΙΣ», «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και «Μαζί για το Παιδί»), προσφέρουν «υπηρεσίες προνοίας και κοινωνικής στηρίξεως» (όπως αναφέρεται στην σελίδα http://www.solidaritynow.org).

Το ενδιαφέρον μας δεν αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο στον άνθρωπο που είναι πίσω από την οργάνωση Solidarity Now, που δεν είναι άλλος από τον κ. Τζορτζ Σόρος, τον γνωστό «διεθνή επενδυτή» ή καλλίτερα κερδοσκόπο. Ένα εξαιρετικό άρθρο της εφημερίδας ΒΗΜΑ (από το 1998)  εξηγεί πολύ καλά πώς λειτουργεί ο κ. Σόρος. Με λίγα λόγια ο συγκεκριμένος «φιλάνθρωπος]κύριος, έχει την δυνατότητα να επιτίθεται – με χρηματοοικονομικά εργαλεία – σε ολόκληρα κράτη και είτε να κερδοσκοπεί εις βάρος τους, είτε να ορίζει τις πολιτικές επιλογές τους. Ένα από τα πιο φανερά παραδείγματα αυτής του της δράσεως είναι η επίθεση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 1992 στην Βρετανία, καταφέρνοντας μέσα σε λίγες ημέρες να βγάλει 1 δις λίρες κέρδος, εις βάρος φυσικά του μέσου Βρετανού φορολογουμένου, αναγκάζοντας την Βρετανία να αποχωρίσει από τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών» (ERM), κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που ξετίναξε την τράπεζα της Αγγλίας».

Ο «φιλάνθρωπος» αυτός κύριος, έχει φτιάξει πάρα πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, ενώ σε κάποιες οι οργανώσεις του έχουν απαγορευθεί να λειτουργούν. Μια από αυτές τις οργανώσεις, η «Open Society Foundations», είναι πίσω από την οργάνωση Solidarity Now (όπως αναφέρει και η ίδια στην ιστοσελίδα της). Εδώ μπορεί όποιος θέλει να δει από ποιους απαρτίζεται η «συμβουλευτική επιτροπή» http://www.solidaritynow.org/solidarity-now-gr/board-gr.html αλλά και η «ομάδα» http://www.solidaritynow.org/solidarity-now-gr/our-team-gr.html της οργανώσεως.

  

Εμείς θέτουμε δημοσίως κάποια απλά ερωτήματα.

Πώς γίνεται ο κ. Σόρος από την μία να είναι μεγαλοκαρχαρίας επενδυτής που ρίχνει και ανεβάζει τις οικονομίες ολόκληρων κρατών και παράλληλα να είναι και φιλάνθρωπος; Γίνεται από την μία να βυθίζεις κράτη και από την άλλη να βοηθάς τους πολίτες τους; Ή μήπως ο κ. Σόρος, παίρνει από κάποια κράτη και δίνει σε κάποια άλλα, ως νέος «Ρομπέν των δασών»;

Είναι δυνατόν να κάνουμε την αλληλεγγύη επιχείρηση ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου ο καθένας ξεπλένει αμαρτίες και βγαίνει εξαγνισμένος, όσο και να είναι βαθειά βουτηγμένος στην διαφθορά;

Γιατί ο Δήμος Αθήνας συνεργάζεται με την συγκεκριμένη οργάνωση; Γνωρίζει ο κος Καμίνης πόσα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας και εάν ναι γιατί δεν συνεργάζεται μαζί τους αντί με τον κ. Σόρος;

Η βοήθεια προς τον άνθρωπο που υποφέρει, δεν μπορεί να γίνει πεδίο αντιπαραθέσεως.  Από την άλλη όμως, νοιώθουμε πως μας αφορά όταν έννοιες όπως η αλληλεγγύη όχι μόνον διαστρεβλώνονται αλλά και χρησιμοποιούνται προς ίδιον όφελος.  Η αλληλεγγύη, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς 3.5 χρόνια τώρα, έχει να κάνει αφενός με την προσφορά στον δοκιμαζόμενο από την κρίση πληθυσμό – κρίση που την δημιούργησαν κύριοι όπως ο κ. Σόρος – και αφετέρου με την ανάδειξη των λόγων της εξαθλιώσεως των συνανθρώπων μας.  Εάν μέναμε μόνο στο κομμάτι της βοήθειας, τότε θα κάναμε μισή δουλειά και θα συγκαλύπταμε την αλήθεια.

Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στον δύσκολο αγώνα της αυτοοργανώσεως με τελικό σκοπό την προσφορά, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνικής κρίσεως, η ανάγκη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.  Μιας κοινωνίας στην οποία θα ευημερούν οι πολίτες και όχι οι αριθμοί.  Το έργο του κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε χωρίς την βοήθεια «φιλανθρώπων» κυρίων όπως ο κ. Σόρος, που έχουν αλλοτρίους σκοπούς».

Πηγές πληροφοριών http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Wednesday και http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email [email protected]

Η παρτίδα πόκερ του κ. Τζορτζ Σόρος

Πώς ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος πέτυχε την υποτίμηση

Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε στην Βουδαπέστη στις 12 Αυγούστου του 1930. Την ημέρα των 68ων γενεθλίων του, απεφάσισε να κάνει ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό του, στην Ρωσσία και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ως δεινός σκακιστής (τα χόμπι τού κ. Σόρος, σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του, είναι το σκάκι και το τάβλι), ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος της Ιστορίας είχε προετοιμάσει μεθοδικά τις κινήσεις του.

Έστειλε στην βρετανική εφημερίδα «Financial Times» της Πέμπτης, 13 Αυγούστου, επιστολή στην οποία υπεστήριζε ότι το ρούβλι πρέπει να υποτιμηθεί κατά 15% -25% και στην συνέχεια να συνδέσει την ισοτιμία του με το δολάριο ή την ECU. Υπεστήριζε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι επτά ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου (G7) πρέπει να ενισχύσουν την Ρωσσία με 15 δισ. δολάρια επιπλέον των 22,6 δισ. δολαρίων που της είχαν δανείσει τον Ιούνιο, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ρωσσική οικονομία.

Την ίδια ημέρα χιλιάδες ντίλερ ανά τον κόσμο άρχισαν να πωλούν ρούβλια και μετοχές του χρηματιστηρίου της Μόσχας και να αγοράζουν δολάρια. Η πίεση που υπέστη το ρούβλι ήταν τόσο ισχυρή, ώστε η ρωσσική κυβέρνηση έκλεισε για μία ώρα το χρηματιστήριο της Μόσχας και έθεσε περιορισμούς που ουσιαστικά απηγόρευαν τις συναλλαγές στην ρωσσική χρηματαγορά. Την Παρασκευή ο πρόεδρος Γέλτσιν δήλωσε δημοσίως ότι «το λέω καθαρά. Δεν θα υπάρξει υποτίμηση. Όλα λειτουργούν κανονικά», ενώ οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι το ΔΝΤ και το G7 θα υποστηρίξουν την προσπάθεια της ρωσσικής κυβερνήσεως να μην υποτιμηθεί το ρούβλι.

Την Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Ρωσσίας υποτίμησε το ρούβλι, ανακοινώνοντας ότι η ισοτιμία του, η οποία ήταν 6,2 ρούβλια ανά δολάριο, θα κυμαίνεται μεταξύ 6 και 9,5 ρουβλίων ανά δολάριο.

Ο Τζορτζ Σόρος απελάμβανε το δώρο των γενεθλίων του. Δημοσιεύοντας απλώς και μόνο την άποψή του, είχε νικήσει για μία ακόμη φορά το σύστημα. Είχε επιβάλει την γνώμη του στις κυβερνήσεις της Αμερικής και της Ρωσσίας, καθώς και στους δύο ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ομάδα των επτά ισχυροτέρων οικονομικά χωρών. Η νίκη του αυτή ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από την υποτίμηση της στερλίνας, την οποία είχε επιτύχει με ανάλογες δηλώσεις το 1994, αναγκάζοντας μάλιστα την αγγλική κυβέρνηση να αποδεσμεύσει την στερλίνα από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ταυτόχρονα, είχε δείξει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στους λαούς ότι σήμερα η αγορά κυβερνά τον κόσμο και ότι ο Τζορτζ Σόρος κατευθύνει την αγορά.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Λιούις, συγγραφέα του βιβλίου Liar’s Poker («Το πόκερ του ψεύτη»), το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα βιβλία σχετικά με την δραστηριότητα των διεθνών επενδυτών, «ζούμε σε μια εποχή που οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν καθορίζουν την κατεύθυνση του συστήματος. Το ζητούμενο είναι να κερδίσει κάποιος το ενδιαφέρον των 100.000 χρηματιστών, επενδυτών, αναλυτών και τραπεζιτών που κοιτάζουν την οθόνη των ηλεκτρονικών πρακτορείων όπως το Bloomberg. Αυτοί όλοι δεν αδιαφορούν για τον Κλίντον ή τον Γέλτσιν. Είναι καρφωμένοι στις οθόνες τους για να μάθουν τι γίνεται με τα ερωτικά σκάνδαλα του Κλίντον ή τον αλκοολισμό του Γέλτσιν. Απλώς, δεν τους ενδιαφέρει τι θα πει ο Κλίντον ή ο Γέλτσιν για το ρούβλι ή για άλλα οικονομικά θέματα. Στα θέματα της οικονομίας προτιμούν να ακούσουν τι θα πει ο Τζορτζ Σόρος».

Μπορεί η άποψη του κ. Λιούις να ακούγεται ακραία, αλλά τα παραδείγματα είναι πολλά και όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι η αγορά κυβερνά.

Το ερώτημα είναι ποια είναι η αγορά και πώς κυβερνά.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 24.000 αμοιβαία κεφάλαια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά διαχειρίζονται περισσότερα από επτά τρισεκατομμύρια δολάρια, και τα υπό διαχείριση ποσά αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσσίας με τα οποία ο κ. Γέλτσιν είπε πως θα αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ήταν 19,5 δισ. δολάρια).

Τα κεφάλαια αυτά δεν ανήκουν στους λεγομένους κερδοσκόπους, οι οποίοι είναι απλώς οι διαχειριστές, αλλά στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, είτε απευθείας είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι διαχειριστές, όπως ο Τζορτζ Σόρος, έχουν αναλάβει την διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων με σκοπό να επιτύχουν το υψηλότερο δυνατό κέρδος και να το αποδώσουν στους κατόχους των μεριδίων των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι διαχειριστές είναι οριακές. Χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία αναλύσεως και αναλύοντας τα ίδια δεδομένα, οι διαχειριστές κινούνται συνήθως μαζικά, αγοράζοντας και πουλώντας όλοι μαζί το ίδιο νόμισμα ή τις μετοχές του ίδιου χρηματιστηρίου. Αυτό το είδαμε ­ σε πολύ μικρή κλίμακα βεβαίως ­ και στην ελληνική αγορά, όταν μετά την υποτίμηση του Μαρτίου εκδηλώθηκε μαζική εισροή ξένων κεφαλαίων, αλλά και πριν από την υποτίμηση, όταν η δραχμή εδέχθη τις περίφημες «κερδοσκοπικές» πιέσεις.

Η μαζική μετακίνηση των κεφαλαίων δημιουργεί ισχυρές πιέσεις, ανατιμητικές όταν αγοράζουν οι διεθνείς επενδυτές και υποτιμητικές όταν πωλούν. Η μαζική αυτή δραστηριότητα, η οποία είναι ισχυρότερη από τις αντιστάσεις που μπορούν να προβάλλουν μεμονωμένα κράτη ή πολλές φορές και συντονισμένες οι κεντρικές τράπεζες, αποτελεί την παρέμβαση της αγοράς στις οικονομίες, η οποία ορισμένες φορές είναι τόσο ισχυρή ώστε να καθορίζει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί μια κυβέρνηση ή ακόμη και να ανατρέπει την ίδια την κυβέρνηση.

Αφορμή για την εκδήλωση αυτών των πιέσεων είναι συνήθως η αδυναμία μιας κυβερνήσεως να εφαρμόσει την πολιτική που η αγορά θεωρεί ορθή, παραδείγματος χάρη στην περίπτωση της Ρωσσίας ή της Αγγλίας το 1994. Υπάρχουν και άλλες αφορμές, κυρίως πολιτικές, όπως στην περίπτωση ενσωματώσεως του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα. Τα αίτια σχετίζονται πάντοτε με τις μελλοντικές αποδόσεις που προεξοφλεί η διεθνής αγορά στις επιμέρους οικονομίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κρίση των οικονομιών της Ασίας, και κυρίως της ιαπωνικής, όπου οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση είναι διαρθρωτική και οι επιπτώσεις της μακροχρόνιες. Αυτή η προοπτική έχει δημιουργήσει κύμα φυγής των διεθνών επενδυτών από το γεν και το ιαπωνικό χρηματιστήριο, έως ότου θεωρήσουν ότι οι τιμές και το νόμισμα έχουν υποχωρήσει αρκετά και αρχίσουν πάλι να επενδύουν στην περιοχή, οπότε θα έχουμε αναστροφή της τάσεως.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κινήσεις των κεφαλαίων λειτουργούν διορθωτικά για τις οικονομίες, περιορίζοντας την υπερτίμηση ή την ανατίμηση των χρηματιστηρίων και των νομισμάτων, κατά κανόνα δημιουργούν έλλειμμα δημοκρατίας, για τον απλούστατο λόγο ότι αφαιρούν εξουσία από τις κυβερνήσεις και κατά συνέπεια από τους εκλογείς.

Βῆμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Τὸ …ἀλληλέγγυο «Solidarity Now» τοῦ Soros

  1. Μισθοφοροι του που μιλουσαν αγγλικα μεταξυ τους ντυμενοι σαν ρωσοι στρατιωτες πυροβολουσαν τους διαδηλωτες στο Κιεβο πριν 3 χρονια και τα ριχνα στους ρωσσους.Στην Ειδομενοι παλι οι ανθρωποι του ειναι που προβοκαρουν τους στρατιωτες του Φυρομ. Ο διαβολος μεταμορφωμενος σε ανθρωπο. Και δεν παιθενει. Οτι εχει σχεση μ|αυτον πρεπει να απαγορευτει αλλοιως θα φερει καταστροφη στην χωρα

Leave a Reply