Περὶ πνευματικῶν δικαιωμάτων.

Τὸ πιάνουμε λοιπὸν ἀπὸ τὴν ἀρχή. 

Καὶ τὸ πιάνουμε ἀπὸ τὴν ἀρχή,  γιὰ νὰ μὴν ἰσχυριστοῦν κάποιοι πὼς δὲν τοὺς ἔχουμε ἐνημερώσει, πὼς δὲν ἤξεραν καὶ πὼς δὲν θὰ μποροῦσαν νὰ γνωρίζουν διότι δὲν τοὺς ἔτυχε. 

Ξεκινᾶμε λοιπὸν ἀπὸ τὰ γενικά:

Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων έργου

Κάθε έργο πνευματικής εργασίας (πίνακες, μουσική, στίχοι, λογοτεχνικά έργα κτλ) που δημιουργείται ανήκει ως πνευματική ιδιοκτησία στον δημιουργό του. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει:

Παρ 1. Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.
Παρ 2. Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες, και οι ανθολογίες (και οι βάσεις δεδομένων), εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών. 

Για τα δικαίωματατου έργου ο νόμος επίσης αναφέρει: 

1. Ο δημιουργός ενός έργου είναι ο αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος επί του έργου.
2. Τα δικαιώματα αποκτώνται πρωτογενώς χωρίς διατυπώσεις. 

Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι ότι σε περίπτωση που δημιουργήσετε οτιδήποτε και τελικά αυτο αντιγραφει ή κλαπεί απο κάποιον πρέπει να είστε σε θέση νομικά να αποδείξετε ότι εσείς είχατε το έργο σε συγκριμένη ημερομηνία πριν απο την εμφάνιση του αντιγράφου. 

Για να το κάνετε αυτό και να προστατέψετε τα διακαιώματα σας υπάρχουν δύο λύσεις. 

Η πρώτη λύση απαιτεί να κάνετε μια συμβολαιογραφική πράξη η οποία πιστοποιεί ότι το έργο βρίσκετε στην κατοχή σας σε συγκεκριμένη ημερομηνία προτού αποφασίσετε φυσικά να το δημοσιεύσετε, δώσετε κτλ. 

Η λύση αυτή φυσικά απαιτεί κάποιο κόστος το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό εάν θέλετε να προστατέψετε πολλά έργα. 

Η δεύτερη λύση, είναι πιο απλή και πιο οικονομική αλλά το ίδιο νόμιμη και ασφαλής. 

Πριν λοιπόν δώσετε οποιοδήποτε έργο σας στην δημοσιότητα ή σε οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο κάντε το εξής. 

Κάντε ένα αντίγραφο του έργου. (Ανάλογα με το είδος του έργου το αντίγραφο μπορεί να είναι cd, dvd, φωτοτυπία,  φωτογραφία κτλ). Επίσης εάν μπορείτε συγκεντρώστε και αντίγραφα ή  και ίδια τα δημιουργηματα σας , απο αρχικά στάδια του έργου (προσχέδια, ηλ. αρχεία, σκίτσα κτλ.)

Πάρτε ένα φάκελο, και βάλτε μέσα τα παραπάνω, καθώς και ένα φύλλο εφημερίδας της ίδιας μέρας που να φαίνεται η ημερομηνία. 

Σφραγίστε τον φάκελο, και ταχυδρομείστε τον στον εαυτό σας. Όταν τον λάβετε, αποθηκεύστε τον κάπου ασφαλές και μην τον ανοίξετε. 

Σε περίπτωση που το έργο σας κλαπεί, μπορείτε σε μια δίκη να προσκομίσσετε τον φάκελο, στον οποίο η ημερομηνία της εφημερίδας και η σφραγίδα του ταχυδρομείου επιβεβαιώνουν ότι είχατε στην κατοχή σας το έργο την συγκεκριμένη ημερομηνία κάτι που ο αντιγραφέας του δεν θα είναι σε θέση να αποδείξει. 

Με τον τρόπο αυτό αποδυκνείεται ότι είστε ο δημιουργός του. 

Σε περίπτωση που δεν κάνετε τα παράπανω βέβαια, μπορεί να τα κάνει κάποιος που θα κλέψει την δουλειά σας και τότε έχετε χάσει κάθε δικαίωμα. 

Καλό είναι λοιπόν να επιλέξετε μια απο της παραπάνω λύσεις για να προστατέψετε τον εαυτό σας.  (πῶς τὸ κάνω)

Συνεχίζουμε μὲ τὰ εἰδικά:

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιανδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτήσεως που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανές σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας. (Θᾶνος-Εὔη Κούκ )

Κι ἐπεὶ δή κάποιοι δὲν κατάλαβαν ἀκόμη, ὅταν παίρνουμε μίαν ἀνάρτησι ἀπὸ ἕνα ἄλλο ἱστολόγιον, ἀναφέρουμε πάντα τὴν πηγή. Ὄχι ὅμως ἁπλῶς ἀναφέρουμε, ἀλλὰ φροντίζουμε νὰ ὑπάρχῃ ἐνεργὸς σύνδεσμος! Ὅταν δὲν ὑπάρχῃ ἐνεργός σύνδεσμος, ἀποδεικνύει, μετὰ τὸ παραπάνω κατεβατό, ἢ βλακεία ἢ ἀναισθησία ἢ ἀπλῶς ἀνηθικότητα. 
Αὐτὰ γιὰ τὴν ὥρα. 
Συνεχίζουμε μὲ γῦπες. 
Δὲν τοὺς ξεχάσαμε.
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply