Ἀνατολική Μεσόγειος καί Μέση Ἀνατολή: Ὥρα μηδέν;

Τό παρακάτω ἄρθρο θεωρῶ, ἄκρως ἐνδιαφέρον. Οἱ ἰσορροπίες στήν περιοχή ἔχουν ἀλλάξει. Φυσικό ἐπακόλουθο τῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς πού ἀκολούθησαν τά ἐνδιαφερόμενα κράτη καί τῶν συμφερόντων πού ἔχουν στήν εὑρύτερη περιοχή. Ἄλλοι χάνουν κεκτημένα «δικαιώματα» καί ἄλλοι θέλουν νά διατηρήσουν αὐτά πού κέρδισαν.  Σύννεφα πολέμου ἐμφανίζονται στήν Ἀνατολική Μεσόγειο.

Ποιός θά εἶναι αὐτός πού θά βάλῃ φωτιά στό «φυτίλι»;

Από ψυχρό σε θερμό πόλεμο;

Του Νίκου Στέλγια

Τις τελευταίες 20 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή μας λαμβάνουν χώρα ιστορικής σημασίας εξελίξεις. Η πολιτική γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλάζει μια για πάντα. Πολιτικά καθεστώτα παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στον ορίζοντα εμφανίζονται “μαύρα σύννεφα”, τα περίφημα σύννεφα του πολέμου. Οι στρατιωτικές ηγεσίες έχουν το χέρι τους στη σκανδάλη. Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Ισραήλ, ΗΠΑ ή Ιράν; Ποιος θα κάνει το πρώτο, θανατηφόρο βήμα; Ποιος θα μετατρέψει τον νέο ψυχρό πόλεμο σε έναν γενικευμένο θερμό πόλεμο;Τις τελευταίες είκοσι ημέρες κρίσιμες εξελίξεις διαδραματίζονται στη γειτονιά μας, οι οποίες δεν εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης. Εμείς επιμένουμε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με την παραπολιτική, τις προβλέψεις για τις δημοτικές εκλογές και τις φήμες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου… Όμως μερικές εκατοντάδες μίλια από τα παράλια της Κύπρου καταρρέουν παραδοσιακοί θεσμοί και οι σκοτεινοί οιωνοί για το μέλλον των κατοίκων αυτής της νήσου και του πολιτισμού της Ανατολικής Μεσογείου, πυκνώνουν.Παρακάτω αναφερόμαστε σε κάποιες σημαντικές εξελίξεις τις οποίες προλάβαμε να καταγράψουμε πρόχειρα στο μικρό, δημοσιογραφικό μας σημειωματάριο…

Νότια παράλια Τουρκίας, πριν από περίπου δύο εβδομάδες

Ένα κατασκοπευτικό, μη επανδρωμένο αεροπλάνο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (Israeli Defence Forces), τύπου “Heron”, συντρίβεται στη Μεσόγειο και τα συντρίμμια του καταλήγουν στα παράλια της Μερσίνης. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους περισυλλέγονται από μια ειδική μονάδα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, οι Τούρκοι αναλυτές επικεντρώνονται σε δύο σενάρια: το αεροσκάφος κατασκόπευε τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα παράλια της Κύπρου, ή παρακολουθούσε τις κινήσεις της κυβέρνησης της Συρίας και του Ιράν, τόσο στη Συρία, όσο και στον Λίβανο. Οι τουρκικές απόψεις γέρνουν προς την πρώτη εκτίμηση. Η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση ψυχρού πολέμου με τον πρώην στενό της σύμμαχο, το Ισραήλ.

Τεχεράνη και περίχωρα της ιρανικής πρωτεύουσας, πριν από περίπου δέκα ημέρες

Πρωτοφανείς εκρήξεις δονούν σαν σεισμός την ιρανική πρωτεύουσα από άκρη σε άκρη. Σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η ελίτ της στρατιωτικής ιεραρχίας της χώρας, σημειώνονται μεγάλες εκρήξεις. Οι μυστηριώδεις εκρήξεις συμπίπτουν με την περίοδο που η Δύση εκφράζει έντονο προβληματισμό για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι ως προς τα αίτια που οδήγησαν στις μεγάλες εκρήξεις. Κάποιοι προσεκτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για “καμπάνες” που χτυπούν και προειδοποιούν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον επικείμενο μεγάλο πόλεμο.

Ριάντ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις μεγάλες εκρήξεις στην Τεχεράνη

Αλλαγή φρουράς στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Ο νέος διάδοχος της χώρας είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Nayef bin Abdulaziz al Saud. Μια σύντομη τουρκική έκθεση που φτάνει στην “Κ” περιγράφει τον νέο διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ως “σκληροπυρηνικό” και “εχθρό” της Τεχεράνης, του Κατάρ και του Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο νέος διάδοχος ανεβαίνει τα σκαλιά της εξουσίας μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών ισχυρισμών περί υποτιθέμενης ιρανικής επίθεσης σε αραβικούς στόχους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ένας θερμόαιμος στον θρόνο του μεγάλου αραβικού βασιλείου; Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;

Μπαχρέιν, προηγούμενη εβδομάδα

Μεγάλη ναυτική άσκηση του αμερικανικού στόλου στο Μπαχρέιν, λίγα μόλις μίλια από τα παράλια του Ιράν. Η ερώτηση παραμένει η ίδια: Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;

Βηρυτός, αρχές προηγούμενης εβδομάδας

Έκτακτη εντολή από το αρχηγείο των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε όλους τους στρατηγούς του κινήματος: Βρείτε καταφύγιο στις κρυψώνες και αναμείνατε διαταγές από το αρχηγείο. Η εντολή αυτή συμπίπτει με τη νέα προπαγανδιστική επίθεση του λιβανέζικου κινήματος κατά του Ισραήλ. Η Βηρυτός προειδοποιεί: Επίθεση κατά της Συρίας από το Ισραήλ θα πυροδοτήσει μια μετωπική επίθεση του κινήματος εναντίον του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη απειλή έρχεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η παράδοση υπερσύγχρονων πυραύλων στο ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, από το Ιράν. Το λιβανέζικο κίνημα δεν παραλείπει τις προειδοποιήσεις και κατά των “συμμάχων” του Τελ Αβίβ… Τι θα κάνει άραγε η Κύπρος;

Παλαιστίνη – Ισραήλ, προηγούμενη εβδομάδα

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Έκτακτες συσκέψεις στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Πιθανή η συμμαχία του υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό γράφουν τα μεγάλα μέσα της γειτονικής χώρας.

Τουρκία, προηγούμενη εβδομάδα

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις επιθέσεις των Σύριων διαδηλωτών στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας, την τουρκική κοινή γνώμη απασχολεί η δημόσια συζήτηση για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας στη Συρία. Μια τουρκική ζώνη στη βόρεια Συρία δεν είναι άσχημη ιδέα, σύμφωνα με την “πολεμοχαρή” μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης.

Παράλια Συρίας, προηγούμενη Παρασκευή

Όπως τα τουρκικά και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, έτσι και η ηλεκτρονική έκδοση της “Κ” προειδοποιεί τους αναγνώστες της για φήμες περί επικείμενης άφιξης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στα παράλια της Συρίας. Η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει το δικό της μήνυμα στη Δύση.

Από ψυχρό σε θερμό πόλεμο;

Βαδίζουμε με γοργά βήματα από έναν περιφερειακό ψυχρό πόλεμο προς έναν περιφερειακό θερμό πόλεμο; Αν ναι, ποιους θα ωφελήσει ο νέος πόλεμος; Την πολεμική βιομηχανία; Τους διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας στις εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου; Τα ισλαμιστικά κινήματα; Τα εθνικιστικά κινήματα;

Σίγουρα όχι το Ισραήλ και τους συμμάχους του, επισημαίνει την προηγούμενη εβδομάδα το βρετανικό περιοδικό “Economist”.

Παραμένει ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα: Ποια θα είναι η στάση του ενιαίου μετώπου, το οποίο δεν αναγνωρίζει εθνικές και θρησκευτικές διαφορές και αντιτίθεται στις πολεμοκάπηλες εξουσίες αυτής της γεωγραφίας;

(καθημερινή) (εἰκών)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply