Ὁ στρατηγὸς Γεώργιος Ντενίσης.

Ὁ στρατηγὸς Γεώργιος Ντενίσης.Ένας έντιμος και ικανότατος αξιωματικός.

Υπήρξε Αρχηγός του ΓΕΕΦ μέχρι δύο μέρες προ του πραξικοπήματος.

Το Α/ΕΔ και δη ο συμμαθητής του στην ΣΣΕ Στρατηγος Μπονάνος, θεωρούσε ότι ο Ντενίσης θα ήταν εμπόδιο στο εγχείρημα του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου και έκανε ότι μπορούσε να μην είναι ο Ντενίσης στην Κύπρο την 15/7/74.
Του ζητήθηκε λοιπόν να έλθει στην Αθήνα, δήθεν για υπηρεσιακά θέματα, 2-3 μέρες προ του Πραξικοπήματος.
Ταυτόχρονα οι Επιτελείς με τον Ιωαννίδη προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στον αντικαταστάτη του.

Αρχικά έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Ταξ/χου Γεωργίτση τ. Διοικητη της ΙΙΙ/ΑΤΔ που λόγω προαγωγής επαναπατριζόταν, αλλά σε μνεία του Γαλάτσάνου, ότι ο Α/ΓΕΕΦ έπρεπε να είναι Αντιστρατηγός ή έστω Υποστράτηγος τότε κάποιος ανέφερε το όνομα του Στρατηγού Ραγκούση, ο οποίος ως υπηρετήσας στην Κύπρο είχε γνώση των ιδιαιτεροτήτων του νησιού, αλλά τελικά θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο ίσως ο Γεωργίτσης ένοιωθε υποβιβασμένος και το απέκλεισαν.
Απέκλεισαν επίσης και τον επίσης Ταξ/χο Γιαννακοδήμο, μεχρι εκείνη την στιγμή Επιτελάρχη του ΓΕΕΦ, διότι θεώρησαν – κυρίως ο Ιωαννίδης – ότι ο Γιαννακοδήμος ήταν περισσότερο χαμηλών τόνων σε σχέση με τον Γεωργίτση.

Όταν εξεδηλώθη το Πραξικόπημα ο Ντενίσης οργίλος είπε στον Μπονάνο: «Ξέρεις τι κάνατε;;;; Ανοίξατε τους ασκούς του αιόλου!!!»
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ……

Κωνσταντῖνος Δημητριάδης

(Visited 1,016 times, 1 visits today)
Leave a Reply