Ἀναθεώρησις «Δουβλίνου II».

Ἀναθεώρησις «Δουβλίνου II».

«…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στις 4 Μαΐου την πρόταση για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Με βάση αυτήν την πρόταση η βασική αρχή του Δουβλίνου θα παραμείνει η ίδια, δηλαδή οι αιτούντες άσυλο θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους, ωστόσο θα υπάρξει συμπληρωματικά και ένας νέος «διορθωτικός μηχανισμός κατανομής» (μηχανισμός ισότιμης αντιμετωπίσεως) ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε μια χώρα αναγκάζεται να διεκπεραιώσει δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου.

*Κάθε κράτος μέλος που επιλέγει να μην συμμετάσχει στην ανακατανομή θα πρέπει να καταβάλλει, στο κράτος μέλος στο οποίο ανακατανέμεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα για τον οποίο θα ήταν διαφορετικά υπεύθυνο βάσει του μηχανισμού ισότιμης αντιμετωπίσεως.

*Τον Απρίλιο, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ΜΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ σχετικά με μία ολιστική προσέγγιση για την μετανάστευση, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου προκειμένου να διασφαλισθεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, η αλληλεγγύη και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.»

Αναθεώρηση «Δουβλίνου»: «Περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα»

Αφού διεπίστωσαν ότι «oι κανόνες του Δουβλίνου που καθορίζουν ποια χώρα είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία μιας αιτήσεως ασύλου δεν λειτουργούν» και αφού έκαναν πως δεν γνωρίζουν ότι το 1/3 των χωρών-μελών της ΕΕ έχουν υψώσει φράχτες στα σύνορά τους, για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν Ψήφισμα, με το οποίο ζητούν ….αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη της ΕΕ, για την αναμόρφωσή του κανονισμού του Δουβλίνου!

Οι ευρωβουλευτές, ζήτησαν, λέει το Ψήφισμα, να αντικατασταθούν οι κανόνες αυτοί από ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν αυτά να διαχειρισθούν αποτελεσματικά όλα τα αιτήματα για άσυλο.

Άλλοι απ αυτούς δήλωσαν, ότι περίμεναν να δουν μια πιο φιλόδοξη πρόταση και εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να λειτουργήσει το προτεινόμενο από την Κομισιόν, σύστημα ανακατανομής των προσφύγων ενώ, κάποιοι άλλοι, επέκριναν την δυνατότητα που θα δίνεται στα κράτη μέλη, να αποφεύγουν την αποδοχή των αιτούντων άσυλο δίνοντας ως αντάλλαγμα μία χρηματική συνεισφορά στο κράτος που θα επεξεργασθεί την αίτηση.

Άλλοι πάλι υπερασπίσθηκαν το δικαίωμα των κρατών μελών στην αυτοδιάθεση και επέκριναν την πρόταση αυτή. ….και έτσι ολοκλήρώθηκε, μία ακόμη …φιλική συζήτηση στους κόλπους της Ευρωβουλής, για το φλέγον πρόβλημα του προσφυγικού, η επίλυση του οποίου έχει αφεθεί, πλέον, στις διαθέσεις της Τουρκίας.

Κατά τα άλλα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στις 4 Μαΐου την πρόταση για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου. Με βάση αυτήν την πρόταση η βασική αρχή του Δουβλίνου θα παραμείνει η ίδια, δηλαδή οι αιτούντες άσυλο θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους, ωστόσο θα υπάρξει συμπληρωματικά και ένας νέος «διορθωτικός μηχανισμός κατανομής» (μηχανισμός ισότιμης αντιμετωπίσεως) ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε μια χώρα αναγκάζεται να διεκπεραιώσει δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου.

*Κάθε κράτος μέλος που επιλέγει να μην συμμετάσχει στην ανακατανομή θα πρέπει να καταβάλλει, στο κράτος μέλος στο οποίο ανακατανέμεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα για τον οποίο θα ήταν διαφορετικά υπεύθυνο βάσει του μηχανισμού ισότιμης αντιμετωπίσεως.

*Τον Απρίλιο, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ΜΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ σχετικά με μία ολιστική προσέγγιση για την μετανάστευση, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου προκειμένου να διασφαλισθεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, η αλληλεγγύη και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply