Οὐδὲν ταχύτερον τοῦ φωτός;

Εἶναι ταχυτέρα τοῦ φωτὸς ἡ σκέψις. Ἀλλὰ μᾶλλον αὐτὸ δὲν ὑπολογίζεται. Ὅσο γιὰ τὰ χωροχρονικὰ ταξείδια…. Μᾶλλον δὲν θὰ μᾶς ἱκανοποιήσουν πρὸς ὥρας…. (ἀπὸ τὸ βῆμα τὸ παρακάτω)

Αδύνατο το ταξίδι στον χρόνο
Ομάδα φυσικών βάζει τέλος στην επιθυμία του ανθρώπου για «βόλτες» στον χωροχρόνο
Όπως τα φαίνεται τα ταξίδια στον χρόνο θα παραμείνουν «ζωντανά» μόνο σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Παρίσι 
Ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει πώς τίποτε δεν μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα ταξίδια στον χρόνο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναπτυχθούν ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνη του φωτός.

Ο ΚΟΚ του Σύμπαντος

Οι ερευνητές απέδειξαν πώς ούτε ένα μεμονωμένο φωτόνιο ούτε μια δέσμη φωτός, δεν μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός «υπακούοντας» έτσι στην θεωρία του Αϊνστάιν.

«Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι είναι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας του σύμπαντος ή με πιο απλά λόγια: τίποτε δεν μπορεί να τρέξει ταχύτερα από το φως. Η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ντιού Σένγκβανγκ απέδειξε ότι ένα φωτόνιο, που αποτελεί την θεμελιώδη κβαντική δομή του φωτός, υπακούει στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα» αναφέρει σε ανακοίνωση του το πανεπιστήμιο.

Το ταξίδι στο χρόνο

Θεωρητικώς αν ένα σήμα σταλεί με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός, θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Η πιθανότητα αυτή απέκτησε νέο ενδιαφέρον κατά την τελευταία δεκαετία, με διάφορους ερευνητές να πειραματίζονται με οπτικούς παλμούς που μπορούσαν να ταξιδέψουν στις λεγόμενες «υπερ-φωτεινές ταχύτητες διάδοσης» – που μπορούσαν δηλαδή να κινηθούν ταχύτερα από το φως.

Αποδείχθηκε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν με αυτούς τους παλμούς δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα οπτικό φαινόμενο αλλά πολλοί επιστήμονες επέμειναν στην δυνατότητα χρονικών ταξιδιών ευελπιστώντας ότι ένα μεμονωμένο φωτόνιο θα μπορούσε να τρέξει ταχύτερα από το φως.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ θέλησαν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν για πρώτη φορά να μετρήσουν την μεγαλύτερη (τελική) ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα φωτόνιο. Τα πειράματα έδειξαν ότι ένα φωτόνιο δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα c, του φωτός στο κενό.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει την θεωρία του Αϊνστάιν για την αιτιότητα, αφού ένα φαινόμενο δεν μπορεί να προηγείται της αιτίας του. Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στον τομέα της μετάδοσης πληροφοριών και ειδικά στην κβαντική πληροφορική» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ἐὰν συζητᾶμε γιὰ φωτόνια, μᾶλλον ἔχουν δίκαιον. Φωτόνια εἶναι αύτά, τοῦ φωτός «ἐξαρτήματα», συνεπῶς σωστὸ μοῦ φαίνεται. Ἐὰν ὅμως δὲν συζητᾶμε γιὰ φωτόνια μόνον; Γιὰ παράδειγμα ἡ σκέψις. Ἔχει ἢ δὲν ἔχει μεγαλυτέρα ταχύτητα;

Ὑπὸ ἔρευνα ὅλα.

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Οὐδὲν ταχύτερον τοῦ φωτός;

  1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΟΝΟΗ, Η ΣΚΕΨΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΚΑΡΙΑΙΑ.(ΣΚΕΠΤΟΝΙΑ). ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ Η ΤΗΝ ΔΕΗΣΗ. ΟΣΟ ΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ, ΜΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ.

  2. Αν συζητάμε για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να σκεφτεί πχ τον Ήλιο γρηγορότερα απ’ όσο θα χρειαζόταν το φως για να καλύψει την απόσταση υποκειμένου-Ήλιου, το λάθος της θεωρούμενης υπερταχείας σκέψης έγκειται στο ότι η σκέψη είναι επικοινωνία του συνειδητού με εικόνες ήδη αποθηκευμένες σε αναμνήσεις μέσα στο ίδιο το μυαλό του υποκειμένου. Επομένως μιλάμε για μερικά εκατοστά απόσταση που φυσικά καλύπτεται γρηγορότερα από τα 8 λεπτά που χρειάζεται το φως να φτάσει από τη Γη στον Ήλιο…
    Άλλωστε η πίστη στο ότι η σκέψη μπορεί να πάει κάπου κάποιον, ότι δηλαδή τον μετακινεί στο χωροχρόνο είναι λίγο ποιητική…

  3. Συμφωνῶ μὲ τὸν Ἀνδρομέδιον καταθέτων καὶ τὴν ἄποψιν ὅτι ἡ ἐπιστήμη μας βασίζεται εἰς ἀναπόδεικτα εἰς τὴν οὐσίαν ἐπιχειρήματα ἐφ΄ ὅσον καὶ οἱ τρόποι μετρήσεων δὲν εἶναι παρὰ αὐθαίρετα ἀνθρώπινα ἐφευρήματα. Καὶ ποῖον εἶναι τὸ φυσικὸν μετρικὸν σύστημα διὰ τοῦ ὁποίου ἀποδεικνύεται ὅτι ἡ ταχύτης τοῦ φωτὸς εἶναι ὁριακὴ εἰς τὸ σύμπαν;

Leave a Reply