Κρατῆσθε το αὐτό:
Τὸ ἀμέσως ἐπόμενον χρονικὸ διάστημα, τὸ κυρίαρχον πεδίον μαχῶν καὶ πολέμων, Η.Π.Α., Ἀγγλίας, Ἰσραὴλ – Ῥωσσο-Τουρκίας, θὰ μεταφερθῆ, μὲ τεραστία ἔνταση, στὴν Κύπρο…
(Ἤδη γίνεται τῆς π@υτάνας, πολιτικῶς, στὸ νησί…!!!).
Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να παραμένουν θεατές στο θέατρο του παραλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουν εργαλεία να αξιοποιήσουν και να αποτελέσουν μέρος του παιχνιδιού και όχι παράπλευρη απώλεια από ενδεχόμενες νέες συνεργασίες ή και από επαναθέρμανση παλαιοτέρων.
Είναι κρίσιμα τα πράγματα. Έχει μπει προκλητικά σε χώρους μεταξύ Ρωσσίας και Αμερικής. Είναι ικανός για όλα. Οπότε και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε.»
Ερωτηθείς εάν η συνεργασία με το Ισραήλ είναι «ουσιαστική και βαθειά», ο Σίσι απάντησε: «Αυτό είναι σωστό.»
«Η Πολεμική Αεροπορία μας χρειάζεται μερικές φορές να περάσει στην ισραηλινή πλευρά και γι ‘αυτό έχουμε ένα ευρύ φάσμα συντονισμού με τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Σίσι.
Μεγάλες …συνάξεις…
Παρόν έδωσαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου, που συγχαίρει την Αίγυπτο, την κυβέρνηση και τον λαό της για τα εγκαίνια του νέου ναού.
Μήνυμα μέσω twitter απέστειλε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού, το παρόν έδωσε και ο Κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β’
«Ἐγγυητὴς τῆς εἰρήνης» ἐμφανίζεται νὰ εἶναι ἡ Τουρκία γιὰ τὴν Κύπρο καὶ ἡ Ῥωσσία φαίνεται νὰ συμφωνῇ. Ζητᾶ νὰ μοιρασθοῦν τὰ ἐνεργειακὰ εὑρήματα καὶ οἱ δύο «κοινότητες» ἐξ ἴσου!!!
(Αὐτὸ ποὺ θέλει ὁ Ἐρντογὰν δηλαδή…!!!)
Ο κ. Οσάτσι είπε ότι δεν είναι υπέρ των ρωσσικών συμφερόντων η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο αντιπαραθέσεως, ως αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση, εάν οι Αμερικανικές ενέργειες υπονομεύσουν τα ρωσσικά συμφέροντα στην περιοχή.
Είπε επίσης ότι ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος και στην δίκαιη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ όλων των κατοίκων του νησιου
Μπλόκο σε τουρκικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να καταθέσουν προσφορές για εγκαταστάσεις αγωγών αερίου στην Μεσόγειο επιθυμεί να βάλει η Αίγυπτος.
Καί, βεβαίως, τὸ ζήτημα εἶναι πὼς ἔχουν τεράστια καὶ ἀπὸ παλαιά, γερὰ «πατήματα» καὶ οἱ δύο «κόσμοι» ἐκεῖ…
Σημειώσεις
Η διέλευση του EastMed από την Κύπρο και η απευθείας ενεργειακή σύνδεση του Ισραήλ με Κύπρο και Ελλάδα, σε συνδυασμό με την σύνδεση της Αιγύπτου, υποβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, όμως ο αγωγός EastMed απειλεί και τα ρωσσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Κύπρο, καθώς θα συμβάλει στον περιορισμό της ενεργειακής και οικονομικής εξαρτήσεως πολλών χωρών από την Ρωσσία.
Συνεπώς, Πούτιν και Ερντογάν, έχουν κάθε συμφέρον να δυναμιτίσουν ή έστω να καθυστερήσουν τις εξελίξεις, επαναδιαπραγματεύομενοι, παράλληλα, την θέση των χωρών τους σε αυτές.
Ἡ Τουρκία ἐπίσης ἐμφανίζεται ὡς ἐγγυήτρια στὴν Συρία, ἀκριβῶς ὅπως καὶ στὴν Κύπρο.
Αναφερόμενος στο νέο συριακό σύνταγμα, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δύση δεν θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες των «εγγυητριών» δυνάμεων, δηλαδή της Ρωσσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, να συγκροτήσουν μια Συνταγματική Επιτροπή.
Ἥμαρτον!!!
Ὁ βασικὸς ὑποστηρικτὴς τοῦ ISIS, ἐμφανίζεται κατὰ τῆς …τρομοκρατίας!!!
Ο Πούτιν επισημαίνει επίσης την «αποφασιστική συμβολή» της Ρωσσίας και της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην Συρία, καθώς και στην προώθηση μιας πολιτικής διευθετήσεως στην χώρα.
Imran Khan: «Η Τουρκία έχει στηρίξει την θέση του Πακιστάν στο θέμα με το Κασμίρ, και το Πακιστάν υποστήριξε την Τουρκία στο Κυπριακό πρόβλημα. Το Πακιστάν ήταν και στο πλευρό της Δημοκρατίας το 2016»
Οι δύο χώρες δήλωσαν επίσης ότι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για το παλαιστινιακό ζήτημα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το Κυπριακό ζήτημα και την διαμάχη στο Τζαμού και Κασμίρ.
Πλησιάζει λοιπὸν ὁ «Ἀρμαγεδδών»…
Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφορετικών γεωπολιτικών στρατηγικών. Η πρώτη έχει να κάνει με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν τον ρόλο τους ως κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον ρωσικό ευρασιατισμό και την κινεζική στρατηγική One belt one road strategy. Η θέληση και η απόφαση της Τουρκίας θα καθορίσει ποια από τις δύο αυτές στρατηγικές θα επικρατήσει.
Ἄς προετοιμαζόμεθα σιγὰ σιγά…
Ἔρχονται τεράστιες ἐξελίξεις μετὰ τὰ τέλη τοῦ Μαρτίου (ὄπως ἔχω ξανά-γράψη!).
Ἔως τότε θὰ γίνεται τῆς ζουρλῆς στὰ «ἐσωτερικά» μας…
Τουρκική υφαλοκρηπίδα βαπτίζει την περιοχή νότια του Καστελόριζου η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ
Πολεμική δήλωση από Ν.Μπαχτσελί: «Θα ισοπεδώσουμε την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα παρακαλάει να μην το κάνουμε»
Ὀδεύουμε στό μεταξύ γιά τελική καί ὁριστική ῥήξη Η.Π.Α. – Τουρκίας;;;
Η Τουρκία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 και αντ’ αυτών να αγοράσει τα αμερικανικά συστήματα άμυνας Patriot, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αμερικανική αντιπροσωπεία επιχείρησε να πείσει την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την προσφορά δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε έκπτωση στην καθορισμένη τιμή ή μεταφορά τεχνολογίας.
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.
Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ἰρανο-ἰσραηλινὸς πόλεμος ἐν ὄψει | Φιλονόη καὶ Φίλοι...