Καὶ στὸν Πλούτωνα ὠκεανός;

Κρύβει ωκεανό και ο Πλούτωνας;
Επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανή την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στο εσωτερικό του

Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα, βαθιά στο εσωτερικό του, ίσως κρύβεται ένας ωκεανός

Λονδίνο 

Μετά τους παγωμένους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου (την Ευρώπη και τον Εγκέλαδο) η επιστημονική κοινότητα υποψιάζεται ότι και στον μακρινό και παγωμένο Πλούτωνα υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στο υπέδαφος. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Πλούτωνας να κρύβει ένα ωκεανό και άρα και κάποιες μορφές ζωής.

Ο πυρήνας «καταλύτης»

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Πλούτωνα κινείται σε επίπεδα των -230 βαθμών Κελσίου αλλά τα τελευταία χρόνια ορισμένοι ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ενδέχεται στο εσωτερικό του να υπάρχει αρκετή θερμότητα που να διατηρεί νερό σε υγρή μορφή. 

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι πράγματι στο εσωτερικό του Πλούτωνα οι συνθήκες που επικρατούν είναι τέτοιες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρχει ένας «υπόγειος» ωκεανός. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ύπαρξη ενός ωκεανού στον Πλούτωνα εξαρτάται από τις συγκεντρώσεις ραδιενεργού καλίου στον πυρήνα του σε συνδυασμό με την ποσότητα του πάγου που περιβάλλει τον πυρήνα. 

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει στον Πλούτωνα δείχνουν ότι ο πετρώδης πυρήνας του αποτελεί το 40% του συνολικού του όγκου. Αν οι συγκεντρώσεις καλίου στον πυρήνα είναι σε επίπεδα 75 μερών ανά δισεκατομμύριο η αποσύνθεσή του θα μπορούσε να παράγει θερμότητα ικανή να λιώσει τον εσωτερικό πάγο που είναι ένα μείγμα νερού και αζώτου. 

«Ο πυρήνας του Πλούτωνα περιέχει αυτή την ποσότητα καλίου ίσως και μεγαλύτερη. Στον πυρήνα της Γης οι συγκεντρώσειςά καλίου είναι δέκα φορές πιο μικρές από εκείνες στον Πλούτωνα αλλά βέβαια η Γη είναι πολύ πιο κοντά στον Ήλιο γεγονός που ίσως έπαιξε ρόλο στο να μην παραχθεί τόσο κάλιο» δηλώνει ο Ουίλιαμ Μακ Κίνον του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Μιζούρι που δεν είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

Οι προϋποθέσεις για τη συντήρηση ωκεανού

ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΜΩΒ ΧΡΩΜΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΑΓΟΥΗ παρουσία μιας πηγής θερμότητας δεν είναι ικανή από μόνη της για να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο να συντηρήσει σε μόνιμη βάση έναν ωκεανό. Η θερμότητα από τον πυρήνα θα μεταδοθεί στον πάγο που τον περιβάλλει. Αν όμως οι πάγοι θερμανθούν με πολύ γρήγορο ρυθμό τότε η θερμότητα θα «ξεφύγει» και θα απελευθερωθεί προς το διάστημα πριν τελικά προλάβουν να λιώσουν οι πάγοι. 

Για δημιουργηθεί και κυρίως για να διατηρηθεί ένας ωκεανός θα πρέπει η θερμότητα να λειτουργεί με τρόπο ανάλογο ώστε τα κατώτερα στρώματα του εσωτερικού πάγου να λιώνουν μεν αλλά σε πολύ αργό ρυθμό ώστε τα ανώτερα στρώματά του να δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (ένα είδος μόνωσης) για να συντηρείται η παρουσία του νερού σε υγρή μορφή.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι αυτή η γεωλογική διεργασία λαμβάνει χώρα στον Πλούτωνα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στο υπέδαφος του Πλούτωνα υπάρχει ένα στρώμα πάγου βάθους 165 χιλιομέτρων και κάτω από αυτό ένας ωκεανός με βάθος επίσης 165 χιλιομέτρων. 

Παρατηρήσεις και μετρήσεις ακρίβειας του σχήματος του Πλούτωνα θα δώσουν πιο καθαρές απαντήσεις για το αν τελικά υπάρχει «υπόγειος» ωκεανός σε αυτόν. Όμως με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα αυτό δεν είναι δυνατόν και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2015 για να μάθουμε την αλήθεια όταν θα φτάσει εκεί το εξερευνητικό σκάφος New Horizon της NASA. (βῆμα)

Ἔχουμε λοιπὸν καὶ λέμε:

Ὀ Κρόνος «κατάπινε» τὰ παιδιά του. 

Σύζυγός του ἡ Ῥέα καὶ μητέρα του ἡ Γῆ.

Πρώτη κατάπιε τὴν Ἑστία. Ἀκολούθησε ἡ Δήμητρα, ἡ Ἥρα, ὁ Πλούτων κι ὁ Ποσειδών.  Ὁ Δίας ξέφυγε. 

Γιὰ τὸν πλανήτη Δήμητρα ὑπάρχουν ἰσχυρὲς ἐνδείξεις πὼς ὑπέστῃ μίαν μεγάλη καταστροφὴ καὶ τώρα τὸν συναντᾶμε ὡς …σκόνη σὲ τροχιὰ γύρω ἀπὸ τὸν Ἥλιο. 

Γιὰ τοὺς ἄλλους δύο πλανῆτες, Ἥρα καὶ Ἑστία, ἐὰν ὑπῆρχαν, πληροφόρησι δὲν διαθέτουμε. Ἴσως νὰ μὴν ὑπῆρξαν, ἴσως ὅμως καὶ νὰ ὑπήρξαν, ἢ καὶ νὰ ὑπάρχουν ἀλλὰ νὰ μὴν τοὺς γνωρίζουμε!!! (Τὸ ξαναέπαθαν αὐτὸ οἱ ἐπιστήμονες.)

Κρατῶ μόνον τὸν Πλούτωνα, τὸν Ποσειδώνα καὶ τὴν Γῆ γιὰ τὴν ὥρα.

Ἡ Γῆ, πλήρης ὕδατος, εἶναι μητέρα τοῦ Κρόνου, σύζυγος Οὐρανοῦ (μητέρα Ὠκεανοῦ) καὶ πείθει τὸν Κρόνο (καὶ τοὺς Τιτᾶνες) νὰ ἐπιτεθοῦν στὸν πατέρα τους. 

Πλούτων, υἱὸς Κρόνου, διαθέτει ὕδωρ. Πόσο; Ἴσως κάποτε νὰ μάθουμε. 

Ποσειδῶν.  Πλήρης ἀερίων μαζῶν καὶ ὕδατος. (Τὸ λέει ἄλλως τε καὶ τὸ ὄνομά του!)

Ἔχουμε λοιπὸν τρεῖς πλανῆτες, πλήρεις ὕδατος καὶ μὲ τὸν Κρόνο τέσσερις. (Πολὺ μεγάλες ποσότητες ὕδατος ὑπὸ μορφὴν πάγου.)

(Ἀναζητοῦμε πάντως τὴν Ἑστία καὶ τὴν Ἥρα. Κάπου ἐδῶ γύρω τὶς …..μυρίζομαι!)

Ὠκεανοί, πᾶγοι, ὕδωρ! Σὲ ὅλο τὸ γνωστὸ μας πλανητικὸ σύστημα.  Πλὴν Διός!

Ὁ Δίας ξέφυγε ἀπὸ τὸ …«φάγωμα»! Καὶ ἀπὸ ὕδωρ; Μόλις στὸ 0,0004%  τοῦ συνόλου τῶν «συστατικῶν» του! Τίποτα! Στεγνός! Γιατί; Ἔχει κάποιαν σχέσι μὲ τὴν διαφυγή του;

Κάτι πάει νὰ φανῇ, ἀλλὰ δυσκολεύεται… Μᾶς λείπουν πληροφορίες καὶ γνώσεις. Δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι τυχαῖον τόσο ὕδωρ… Κάτι θέλει νὰ μᾶς πῇ ἡ μυθολογία μας. Ἡ ἐπιστήμη ἀγωνίζεται νὰ ἀνακαλύψῃ τοὺς χαμένους κρίκους τῆς γνώσεως. Κι ἐγὼ διαισθάνομαι πὼς ἡ  ἐξερεύνησι τοῦ πλανητικοῦ μας συστήματος θὰ μᾶς ὑποδείξῃ νέες ὀπτικὲς γιὰ τὴν πολὺ ἀρχαία μας ἱστορία ποὺ συνηθίζεται νὰ ἀποκαλεῖται μυθολογία. Κι ὄχι μόνον…

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply