Ὁ παιδικὸς καρκίνος θεραπεύεται.

Πρὸ μερικῶν ἐτῶν κάποιος φίλος ἔχασε τὸ παιδί του ἀπὸ καρκίνο. 
Τότε ὅλοι εἴχαμε δεκτεῖ ἕνα πολὺ μεγάλο πλῆγμα, ἀλλὰ ἡ οἰκογένεια ἀκόμη δὲν ἔχει καταφέρει νὰ τὸ ξεπεράσῃ. Πῶς θά μποροῦσε ἄλλως τε;
Δὲν εἶναι ὅμως μόνον αὐτοὶ οἱ φίλοι. 
Τόσοι καὶ τόσοι γύρω μας στὸ ἄκουσμα τῆς λέξεως καρκίνος ἀνατριχιάζουν. 
Ὅμως τὰ πράγματα δὲν εἶναι ἀκριβῶς ἔτσι. 
Ὁ παιδικὸς καρκίνος θεραπεύεται. Ἤδη ἔχει προχωρήσει πολὺ ἡ ἐπιστήμη γιὰ νὰ μποροῦμε πλέον νὰ συζητᾶμε γιὰ μεγάλα ποσοστά θεραπείας.

Αὐτὸ ὅμως σημαίνει πὼς οἱ γονεῖς πρέπει νὰ παραμένουν σὲ ἐπιφυλακή, ἀνεξαρτήτως τοῦ τὶ συμβαίνει στὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη.

Εὔχομαι νὰ ἔχουμε μπεῖ στὸν δρόμο ἐκεῖνον ποὺ θὰ μᾶς ἀπαλλάξῃ ἀπὸ κάθε τέτοιου εἴδους ἀσθένεια.

Φιλονόη.

Ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται

Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

… Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν σήμερα ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας. Τέλος, εξήρε το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ», που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.

Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι αυτόν που προσφέρει όσο και γι αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η «ΦΛΟΓΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας.»

Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη υπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί < 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά < 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται». (Πηγή)

Κάτι ποὺ ἔμαθα πρὸ ὁλίγου ὡς σημείωσις:

Ἐκτὸς ἀπὸ τὸν σύλλογο ΦΛΟΓΑ ὑπάρχει ἀκόμη ἕνας, ὁ σύλλογος ΠΙΣΤΙΣ. Στοιχεῖα τους μπορεῖτε νὰ βρεῖτε ἐδῶ. Ἀχρείαστοι ἂς εἶναι… Ἀλλὰ ἴσως νὰ μᾶς χρειάζονται. 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply