Ὁλογραφικὸ ἢ πραγματικό Σύμπαν;

Ὁλογραφικὸ ἢ πραγματικό Σύμπαν;1Τὸ παρακάτω ἄρθρον μὲ προβλημάτισε σοβαρά. Σκέφτηκα νὰ τὸ μοιραστῶ μήπως καὶ ἀπὸ τὶς πληροφορίες ποὺ θὰ κατατεθοῦν λάβω περισσότερες γνώσεις. Ἔχω (λίγο) γεμίσει ἀμφιβολίες. Λέτε; 

Πάντως σᾶς τὸ συστήνω.

Φιλονόη.

Αν ζούμε σε ένα ολογραφικό σύμπαν τότε θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα

Μια παράξενη θεωρία, που λέγεται ολογραφική αρχή, απασχολεί ολοένα και περισσότερους φυσικούς. Ισχυρίζεται ότι το σύμπαν μας είναι σαν ένα ολόγραμμα. Όπως το φως μας επιτρέπει να απεικονίσουμε ένα τρισδιάστατο είδωλο πάνω σε ένα επίπεδο φιλμ, έτσι και το φαινομενικά τρισδιάστατο Σύμπαν μπορεί να είναι τελείως ισοδύναμο με κάποια κβαντικά πεδία και φυσικούς νόμους, “σχεδιασμένους” σε μια τεράστια μακρινή επιφάνεια στην άκρη του σύμπαντος.

Με άλλα λόγια, είμαστε πραγματικοί, ή μήπως είμαστε κβαντικές αλληλεπιδράσεις που προέρχονται από τις άκρες του σύμπαντος;

Η φυσική των μαύρων τρυπών μας δίνει κάποια ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αληθές. Η μέγιστη εντροπία ή πληροφορία αυτών των περίεργων αντικειμένων, είναι ανάλογη με την επιφάνειά τους, και όχι με τον όγκο τους. Ίσως λοιπόν και ολόκληρο το Σύμπαν να είναι σαν ένα γιγάντιο ολόγραμμα

Το αν ζούμε στην πραγματικότητα μέσα σε ένα ολόγραμμα είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κοιτάζοντας φαινόμενα μέσα από ένα “ολογραφικό φακό” θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για την επίλυση μερικών από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα στη φυσική, συμπεριλαμβανομένου και της φυσικής που επικρατούσε πριν από το big bang, αυτού που δίνει μάζα στα σωματίδια, ή μιας θεωρίας της κβαντικής βαρύτητας.

Το 1982 συνέβη ένα λίγο γνωστό αλλά επικό γεγονός στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον φυσικό Alain Aspect πραγματοποίησε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα του 20ου αιώνα. Όλο δε και περισσότεροι φυσικοί πιστεύουν ότι ανακάλυψη εκείνη μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της επιστήμης.

Ο Aspect και η ομάδα του λοιπόν ανακάλυψαν ότι υπό ορισμένες συνθήκες τα υποατομικά σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια είναι σε θέση να επικοινωνούν ακαριαία μεταξύ τους, ανεξάρτητα από την απόσταση που τους χωρίζει. Δεν έχει σημασία αν είναι 10 μέτρα ή 10 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Με κάποιον τρόπο κάθε σωματίδιο φαίνεται πάντα να ξέρει τι κάνει το άλλο, που βρίσκεται μακριά του. Το πρόβλημα με αυτό το κατόρθωμα είναι ότι παραβιάζει το χρόνιο δόγμα του Αϊνστάιν ότι καμία επικοινωνία δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Το ταξίδι που γίνεται γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός ισοδυναμεί με το σπάσιμο του φράγματος του χρόνου, και έτσι αυτή η αποθαρρυντική προοπτική έχει αναγκάσει μερικούς φυσικούς να προσπαθήσουν να φτάσουν σε όλο και πιο περίτεχνους τρόπους για να εξηγήσουν τα ευρήματα του Aspect.

Ο φυσικός David Bohm στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, για παράδειγμα, πιστεύει ότι τα πορίσματα του Aspect υποδηλώνουν ότι η αντικειμενική πραγματικότητα δεν υπάρχει, ότι παρά την φαινομενική σταθερότητα του το σύμπαν είναι η καρδιά ενός φαντάσματος, ενός γιγαντιαίου ολογράμματος. Ο Bohm συμμετείχε στην πρόωρη ανάπτυξη του ολονομικού (holonomic) μοντέλου της λειτουργίας του εγκεφάλου, ένα μοντέλο για την ανθρώπινη γνώση που είναι τελείως διαφορετικό από τις συμβατικές αποδεκτές ιδέες. Ο Bohm ανέπτυξε τη θεωρία ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με ένα ολόγραμμα, σύμφωνα με τις κβαντικές μαθηματικές αρχές και τα χαρακτηριστικά των μοτίβων του κύματος.

Η αντίληψη ότι ο κόσμος μας είναι τρισδιάστατος μπορεί να είναι μια παράξενη αυταπάτη.

Για να καταλάβουμε γιατί ο Bohm κάνει αυτόν τον εκπληκτικό ισχυρισμό, πρέπει πρώτα κάποιος να καταλάβει ότι ένα ολόγραμμα είναι μια τρισδιάστατη φωτογραφία φτιαγμένη με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Για να κάνετε ένα ολόγραμμα, το αντικείμενο που πρέπει να φωτογραφηθεί αρχικά λούζεται στο φως μιας ακτίνας λέιζερ. Στη συνέχεια, μια δεύτερη ακτίνα λέιζερ ανακλάται από το ανακλώμενο φως της πρώτης ακτίνας και το συνακόλουθο μοτίβο συμβολής (η περιοχή όπου οι δύο ακτίνες λέιζερ συμβάλλουν) συλλαμβάνεται πάνω σε ένα φιλμ. Όταν εμφανιστεί αυτό το φιλμ, φαίνεται να μοιάζει με μια άνευ νοήματος δίνη φωτεινών και σκοτεινών γραμμών. Αλλά μόλις το φιλμ φωτιστεί από μια άλλη δέσμη λέιζερ, τότε εμφανίζεται μια τρισδιάστατη εικόνα του αρχικού αντικειμένου.

Σε μια πρόσφατη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων του Fermilab και του GEO600, μπορεί να βρέθηκαν τα πίξελ της ίδιας πραγματικότητας, τους κόκκους του χωροχρόνου, στην κλίμακα του ενός δεκάτου του femtometer (ή 10-16 μέτρα).

Ὁλογραφικὸ ἢ πραγματικό Σύμπαν;2Το σύστημα GEO600 (που φτιάχτηκε για να ανιχνεύσει τα βαρυτικά κύματα ή διακυμάνσεις του χωροχρόνου) είναι οπλισμένο με εξακόσια μέτρα σωλήνων λέιζερ, αρκετά για να τροφοδοτήσουν ένα ολόκληρο Πόλεμο των Άστρων, όμως αυτά τα λέιζερ έχουν φτιαχτεί για ανίχνευση, κι όχι για την καταστροφή. Το GEO600 σημαίνει ότι μπορούν να μετρήσουν μεταβολές του ενός μέρους προς εξακόσια εκατομμύρια, μια αρκετά μεγάλη ακρίβεια για να ανιχνεύσει ακόμη και τις πιο μικρές διακυμάνσεις στον χωρόχρονο – αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος περιβαλλοντικός “θόρυβος” ή άλλος λάθος. Το πρόβλημα με μια τέτοια απίστευτα ευαίσθητη συσκευή είναι ακριβώς αυτό – είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μπορεί να μετρήσει ανεπιθύμητες επιδράσεις.

Το προσωπικό του συμβολόμετρου δίνει μια συνεχή μάχη κατά της ανεπιθύμητης επίδρασης, ενώ  αγωνίζονται να δουν τι σημαίνει ένα ιδιαίτερα επίμονο σήμα που πιάνουν. Ο καθηγητής Craig Hogan του Fermilab πρότεινε ότι το πρόβλημα αυτό δεν οφειλόταν στον εξοπλισμό τους, αλλά στην ίδια την πραγματικότητα. Το κβαντικό όριο της πραγματικότητας, το μήκος Planck, συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα μήκους από ότι το σήμα τους – αλλά σύμφωνα με τον φυσικό Hogan, πρόκειται για ένα πραγματικό απόλυτο όριο του πιο ελάχιστου μήκους που μπορούμε να φτάσουμε, επειδή όλοι είμαστε ολογράμματα, όπως πιστεύει.

Η ιδέα του είναι ότι όλες οι χωρικές διαστάσεις μπορεί να αναπαριστάνονται από μία «επιφάνεια» με μία λιγότερη διάσταση, ακριβώς όπως ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα μπορεί να φτιαχτεί από πληροφορίες σε δισδιάστατες επιφάνειες. Τούτες οι επιφάνειες στην περίπτωσή μας είναι τα άκρα του παρατηρήσιμου σύμπαντος, όπου οι κβαντικές διακυμάνσεις στην κλίμακα Planck «μεγεθύνονται» στους κυματισμούς που παρατηρήθηκαν από την ομάδα του GEO600. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αν και μιλάμε για το γεγονός ότι η ομάδα του GEO600 εξετάζει την άκρη της πραγματικότητας, αυτό δεν είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Τι σημαίνει όμως αυτό για μας; Στην καθημερινή δράση, τίποτα περισσότερο – καμιά θεμελιώδης ολογραφική φύση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από αυτά που ξέρουμε. Είτε η πραγματικότητα είναι όπως την βλέπουμε είτε είναι αναπαράσταση των αλληλεπιδράσεων σε μια επιφάνεια στην άκρη του σύμπαντος.

Από νοητική άποψη, όμως, αυτή η θεωρία θα μας δώσει πολλά και συναρπαστικά ερωτήματα. Και θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι είναι ο Κόσμος μας; (Physics 4u)

(Visited 59 times, 1 visits today)
11 thoughts on “Ὁλογραφικὸ ἢ πραγματικό Σύμπαν;

 1. Ο Νικος Λυγερος λεει οτι ολα ειναι μαθηματικα[ενα βημα πριν τα κβαντα].Ο Πυθαγορας ελεγε το ιδιο,οτι ολο το συμπαν ειναι μαθηματικα.Το Big bang,ειναι εφευρεση των ιουδαιοσκεπτομενων φυσικων, για να ταιριαξει ντε και καλα με τις ‘γραφες’.Αυτο το μοντελο με τις νεες ανακαληψεις τεινει να εκληψει….[θεος σχωρεςτο]…Τελικα εν πολλοις,δικαιωνεται η Ελληνικη κοσμοαντιληψη!!!…Τι εχουν να μας πουν οι Ιουδιλοι τωρα; ΥΓ..Που εισαι μεγα Ηρακλειτε;

 2. Η θεωρίες για ολογραφίες, κβάντα κτλ, είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.
  Αν αφήσουμε τα παραμύθια των big bang και τον κβάντων στην άκρη, θα δούμε ότι μεταφράζουν την ομιλούμενη γλώσσα τους σε μαθηματικές θεωρίες. Η γλώσσα τους καθορίζει τον τρόπο σκέψης τους. Η σκέψη τους είναι λεφτά και εξουσία, ακόμα και με την βία.
  Οι αγγλικές λέξεις είναι ταμπέλες για κάτι ακίνητο και μόνο του.
  Οι ελληνικές λέξει είναι ταμπέλες για το κινούμενο μαζί με τις σχέσεις του.
  Η ελληνική σκέψη είναι κατανόηση της λειτουργίας και εκμετάλλευση για ιδίων όφελος, π.χ. πως να σκοτώσεις 300 λαθρομετανάστες στην πείνα, χωρίς να σου αποδοθούν ευθύνες.

  • Ἐγὼ διάβασα αὐτό:«Το GEO600 σημαίνει ότι μπορούν να μετρήσουν μεταβολές του ενός μέρους προς εξακόσια εκατομμύρια, μια αρκετά μεγάλη ακρίβεια για να ανιχνεύσει ακόμη και τις πιο μικρές διακυμάνσεις στον χωρόχρονο – αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος περιβαλλοντικός “θόρυβος” ή άλλος λάθος. Το πρόβλημα με μια τέτοια απίστευτα ευαίσθητη συσκευή είναι ακριβώς αυτό – είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μπορεί να μετρήσει ανεπιθύμητες επιδράσεις.» καὶ προβληματίζομαι σοβαρότατα.

 3. Επειδή γνωρίζω την παγίδα που έχουν στήσει, ώστε εάν κάποιος φωτισμένος Νους γνωρίζει τα περί ολογραφίας ως αρχής….!, πιθανόν να εκθέσει ανοικτά τις απόψεις του και με αυτόν τον τρόπο να βγουν από τα αδιέξοδα των έωλων θεωριών όπως πχ. τα περί σχετικότητος, περί πολλών ή απείρων διαστάσεων, περί του περίφημου big bang κλπ. Αλλά οι Παπούα είναι μακρυά νυκτωμένοι, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι που οι ίδιοι οι ειδικοί αγνοούν παντελώς δεν θα τα καταφέρουν όσα χρήματα και να ξοδέψουν και όσα τάματα και αν κάνουν στον μεγαλοδύναμο τους.
  Τελικά εκείνο το σωματίδιο του υποτιθέμενου Θεού που πήγε (higgs αν δεν απατώμαι το λένε) πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν και πόσοι βολεύτηκαν και για πόσο ακόμη χρόνο θα τους πληρώνουμε. Τώρα με το ολογραφικό σύμπαν μήπως αντί να ετοιμάσουν νέες έρευνες με νέα πειράματα και νέους ανεπιστήμονες καλοβολεμένους θα είναι προτιμότερο να αγοράσουν με ένα ευτελές ποσόν τα Πλατωνικά κείμενα και μήπως αντιληφθούν, ξαναλέω οι ΠΑΠΟΥΑ, ότι κάπου ο Θείος Σωκράτης εδώ και 2500 περίπου χρόνια, αναφέρει κάτι για το αυτό και τον αυτό άνθρωπο..!!!
  Εάν είναι κάποιος καλοπροαίρετος ας προσπαθήσει να ερμηνεύσει το σπήλαιο του Πλάτωνος καθώς και το αυτό.
  Λέτε τελικά να έχει κάποια σχέση με το κατοπτρικό ή το ολογραφικό σύμπαν και να μας δουλεύουν τόσα χρόνια γιατί μας θεωρούν μετά βεβαιότητος ως Παπούα;
  Υ.Γ.
  Δεν υποτιμώ την φυλή των Παπούα, απλά κάνω σύγκριση για τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν οι πολιτισμένοι Δυτικοί όταν τους ανακάλυψαν, θεωρώντας τους ως υπανθρώπους και εάν δεν απατώμαι εξακολουθούν να βλέπουν και αυτούς και εμάς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο !!!

  • Προσωπικῶς μὲ προβληματίζει αὐτό ποὺ γράφεις, ὅσο καὶ ἡ ἀνάρτησις. Εἶναι μία «ἰδέα» ἐξαιρετικὰ λογικὴ κι ἐξαιρετικὰ παράλογη. Ἐὰν ἰσχύῃ, τότε εἴμαστε ἁπλῶς ἡ …ἰδέα μας!
   Κι ἐὰν ἁπλῶς εἴμαστε ἡ ἠδέα μας, τότε τὰ πράγματα εἶναι πολὺ σοβαρότερα ἀπὸ ὅσο φαντάζομαι. Καὶ θὰ κινηθοῦν πολὺ πιὸ γρήγορα ἀπὸ ὅσο περιμένω.

 4. Τα μαθηματικά έχουν απαντησει σε αυτο , μονο που συμβαίνει κατι περίεργο , όσον αφορά την κατασκευή μιας τρισδιάστατης από μια δισδιάστατη ή μια δισδιασταστη μέσω μιας μονοδιάστατης.Ενώ θα περίμενε κανενας τα στοιχεία της ολογραφικής κατασκευής που ειναι το ενα κοντα στο άλλο , να συμβαίνει το ίδιο και με τις οδηγίες κατασκευής.Αυτο έχει δειχθεί μέσω της τοπολογίας ότι δεν συμβαίνει.Οι οδηγίες κατασκευής είναι ανακατεμένες.
  Η θεωρια του ωρολογοποιου που πρωτος την υποστήριξε ο θεολογος Wiliam Paley τον 18ο αιωνα είχε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη με το βιβλιο του Ριτσαρντ Ντοκινς “Ο τυφλός ωρολογοποιος”.Ο Paley υποστήριξε ότι όπως ακριβώς ένα ρολόι ειναι μια πολυ περίπλοκη κατασκευή για να εμφανίζεται από μονη της στη φύση και η ύπαρξη του περιλαμβανει την υπαρξη ενος ωρολογοποιού – ετσι και η πολυπλοκότητα των ζωντανών οργανισμών προυποθέτει την ύπαρξη ενος δημιουργού.Ο Ντοκινς υποστήριζει ότι η φυσική επιλογή παίζει τον ρολο του τυφλου ωρολογοποιού, χωρις σκοπό ή προμελέτη, απλως κατευθύνοντας την εξελιξη των ζωντανων πραγμάτων.Η νέα εκδοχή του επιχειρήματος του Πειλι θα προυπεθετε εναν ολογράφο εκτος συμπαντος.Οπως ενας ηρωας ενος μυθιστορηματος δεν μπορει να γραψει το μυθιστορημα έτσι και ο χαρακτηρας ενος ολογραμματος δεν μπορει να κατασκευασει τον εαυτο του ή αντιθετα με τον Ντόκινς έχουμε εναν τυφλό ολογράφο μέσα στο συμπαν.

  • Ἐνδιαφέρουσα ἡ θεώρησις. Ὅμως νομίζω πὼς κάτι λείπει. Τὸ «ἐντὸς» κι «ἐκτὸς» τοῦ κατασκευαστοῦ, νομίζω πὼς «πρέπει νὰ περιέχῃ» κάτι ἁπλούστερο. Δὲν μπορῶ νὰ ἀπαντήσω ἀκόμη. Μὲ ἔχει προβληματίσει πάρα πολὺ ἡ συγκεκριμένη θεώρησις. Ὅπως καὶ οἱ λεπτομέρειες ποὺ μᾶς ἔφερες. Πρέπει νὰ τὰ «ἐπεξεργαστῶ» καὶ «στὸν χρόνο τους» (νομίζω τὸ ἀντιλαμβάνεσαι αὐτό) νὰ βρεθῇ κι ὁ «δρόμος».
   Θὰ τὸ ξανασυζητήσουμε σίγουρα διότι εἶναι πράγματι πολύ ἐνδιαφέρον.

 5. Εκτός και εάν ο τυφλός ωρολογοποιός είναι απλώς ένα μαθηματικό έστω και όχι μια πραγματικότητα…! από ανάγκη να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα ανεξάρτητα αν κάποτε και αυτό καταρριφθεί όπως τόσα και τόσα άλλα…!
  Όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ μου στον παρόντα τόπο και χρόνο, και με τα αισθητήρια όργανα που μας έχει προικίσει η φύσις είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε απαντήσεις σε θέματα που δεν έχουμε προς το παρόν άλλες δυνατότητες να τα προσεγγίσουμε.
  Ας παρακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια την φύση και είμαι βέβαιος ότι θα μας αποκαλύψει, (που πιθανόν να το έχει ήδη αποκαλύψει και να μην το κατανοούμε λόγο της υπέρμετρης αλαζονείας μας), εάν ο δημιουργός είναι μέσα ή έξω, ή εάν υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης του !!!

 6. Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι που μου διέφυγε προηγουμένως και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.
  Για να υπάρχει ολογράφημα ενός όντος θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει πραγματικό (αληθές) ον, δεν είναι δυνατόν από την ανυπαρξία να δημιουργούμε μια ολογραφική εικόνα ενός ανύπαρκτου όντος, ακόμη και εάν προσπαθήσουμε όπως είναι οι Πλατωνικές ιδέες τότε πράγματι οδηγούμαστε σε κενολογίες..! Τώρα βέβαια για τους Πλατωνικούς αυτό είναι κόκκινο πανί, αλλά ας μην ξεχνάμε την ρήση : Φίλος Πλάτων φιλτάτη όμως η αλήθεια.

 7. Ποιος θεος;Γιατι το συμπαν ολο να μη ειναι ο θεος;Και γιατι να μη εχει ειδωλο΄της σπηλιας΄}η μη :Το γιατι τρωει τον επιστημονα,και η αποδηξις ειναι υποχρεωτικη.Η πιστις ειναι δημιουργια κατωτερων ΄πολιτισμων΄΄.Η φυςις γνωριζει,εμεις δεν βλεπουμε με τα ματια που μας εδωσε.Συνιστωνται πολλες λουσεις στην Κασταλια Κρηνη!…We dance around in circles and suppose,but the answer lies in the middle and knows…Ουδεν κρυπτον υπο του Ηλιου αγαπητοι μου,βλεπε ιερα Ελλας.Θελουν δε θελουν θα γυρισουν στους προγονους μας που τα ειπαν ολα ΥΓ. Γιατι αραγε σωθηκαν ολα του Πλατονος ενω αλλων,π.χ Αναξιμανδρου,Εμπεδοκλεους,Ηρακλειτου κλπ,κλπ,κλπ,καηκαν στη πυρα της πιστης;Γιατι εννοιες οπως η ψυχη η ο περιβοητος κοσμος των ιδεων, κατεχουν τις πρωτες θεσεις,και θεωρουνται υπαρκτες,ενω δεν υπαρχει ουδεμια αποδηξις περι τουτου

Leave a Reply