Πόσο ἀληθινές εἶναι οἱ δημοσκοπήσεις;

Με ποσοστό 15 % εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue. Ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για τις παρούσες συγκυρίες, το οποίο δεν δικαιολογείται ούτε από τον κατακλυσμό ρουσφετολογικών τροπολογιών που καταθέτουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ-Παπαδήμου.  

Στις εσωκομματικές του 2007 ψήφισαν 770.000 οπαδοί. Από αυτούς 427.021 ψήφισαν τον Γ.Α.Π., 291.593 ψήφισαν τον Ε. Βενιζέλο, 43.848 ψήφισαν τον Κ. Σκανδαλίδη και 7.054 άκυροι κι λευκές ψήφοι.

Ο αριθμός ψήφων που ισχυρίζεται το επίσημο ΠΑΣοΚ ότι συγκέντρωσε ο Ε. Βενιζέλος (236.151 231.000 έγκυρα)  αντιστοιχούν (συμπτωματικά…) στον αριθμό που προκύπτει αν γίνει η σχετική αναγωγή, λαμβάνοντας υπʼ όψιν τον αριθμό των ψήφων στις εσωκομματικές του 2007 (770.000) και  το ότι στις Βουλευτικές του 2007 το ΠΑΣοΚ συγκέντρωσε ποσοστό 38,10% ενώ την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών οι δημοσκοπήσεις το έφερναν κοντά στο 11% Δηλαδή:  770.000:38,10 = 20.210. και 20210 * 11= 222.310. Αριθμό που είναι πολύ κοντά σε αυτόν των ψηφισάντων στις πρόσφατες εσωκομματικές που δίνει το επίσημο ΠΑΣοΚ (231.151).

Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τα λεγόμενα με πονηρό μειδίαμα από στελέχη του ΠΑΣοΚ αλλά και από δημοσιογράφους, ότι δηλαδή ο πραγματικός αριθμός οπαδών του ΠΑΣοΚ που ψήφισε δεν υπερέβησαν, τις 80.000 βία 90.000, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πιστευτό το ποσοστό που φαίνεται να λαμβάνει το ΠΑΣοΚ στην εν λόγω δημοσκόπηση.

Με αφορμή τα παραπάνω δημιουργούνται ερωτηματικά και για το σύνολο των δημοσκοπικών της ευρημάτων.

Θα ρίσκαρε μία εταιρία το καλό της όνομα προκειμένου να εμφανίσει διαφορετική δημοσκοπική εικόνα από την πραγματική;

Θεωρητικά όχι. Οφείλουμε ωστόσο να λάβουμε υπʼ όψιν την λαϊκή ρήση «ο πελάτης αφού πληρώνει έχει πάντα δίκιο», αλλά και το ότι η εν λόγω δημοσκόπηση έχει παραγγελθεί από μέσα τα οποία ελέγχονται πλήρως από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Την απάντηση ωστόσο καλούνται να την δώσουν οι πολίτες. Είναι πλέον η στιγμή που ο κάθε υπεύθυνη Ελληνίδα και κάθε υπεύθυνος Έλληνας, οφείλουν να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το κόμμα το οποίο θα στηρίξουν. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να στηριχθούν νέοι κομματικοί σχεδιασμοί οι οποίοι εμφανίζουν δυναμική είτε εξουσίας είτε ισχυρής παρουσίας στην βουλή. Κατακερματισμένη ψήφος σε μικρά κόμματα, εξυπηρετεί μόνον τους “κηπουρούς” των δανειστών. Το ίδιο και η αποχή και η λευκή ψήφος. Βρισκόμαστε σε πόλεμο για την πραγματική σωτηρία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες των μικρών κομμάτων, κινημάτων, μετώπων θα εγκαταλείψουν τις προσωπικές βλέψεις και θα ενωθούν με ισχυρούς πολιτικούς σχηματισμούς. 

Ωστόσο, σ’ ένα πόλεμο πάντα υπάρχουν και “Εφιάλτες” με αποστολή να ανοίξουν “Κερκόπορτες”. Σε αυτήν την μάχη θα εκτεθούν, όποια δικαιολογία και αν εφεύρουν. Αυτή είναι η κρισιμότερη μάχη του νέου Ελληνικού Κράτους.     

Ἰωάννης Δέμος

φωτογραφία

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply