Τελικῶς, τό «χαράτσι» στήν ΔΕΗ διπλασιάστηκε!

Τελικῶς, τό «χαράτσι» στήν ΔΕΗ διπλασιάστηκε!Ἠλεκτροσόκ σέ ὅλους τούς ἰδιοκτῆτες ακινήτων

Ἄγριο χαράτσι γιά 5.079.000 ἰδιοκτῆτες οἰκιακῶν καί ἐμπορικῶν ἀκινήτων, μέ τόν λογαριασμό τῆς ΔΕΗ τοῦ Ὀκτωβρίου, φέρνει τό εἰδικό τέλος ἀκινήτων μέ τίς ἐπιβαρύνσεις νά διπλασιάζονται ἔναντι τῶν ἀρχικῶν ἀνακοινώσεων καί τό ὑπουργεῖο οἰκονομικῶν νά ἀπειλῇ εὐθἐως ὄχι μόνον μέ διακοπή ῥεύματος, ἀλλά καί μέ κατασχέσεις περιουσιακῶν στοιχείων ὅσους δέν πληρώσουν!

Από την περασμένη Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα κυμαίνεται από 0,5 έως και 10 ευρώ, μέχρι χθες που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του μέτρου, το ειδικό τέλος «φούσκωσε» έως και τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα νεόδμητα ακίνητα, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος 2 με 2,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα το επόμενο έτος. Η μοναδική βελτίωση αφορά το ποιος θα πληρώσει τη νέα φοροκεραμίδα, καθώς είναι πλέον σαφές ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές, ενώ δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι εξαιρούνται. Το υπουργείο Οικονομικών ορίζει – σχετική διάταξη θα περιληφθεί στην τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – ότι «αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδίκαια συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα». Η διάταξη αυτή βέβαια δεν αποκλείει προστριβές μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών.
Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες εφαρμογής συντελεστών παλαιότητας άρα και σταδιακής απομείωσης της αξίας των ακινήτων για τον προσδιορισμό του τέλους επιβεβαιώθηκαν, αλλά γύρισαν… ανάποδα. Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε συντελεστές «παλαιότητας», αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις όσο πιο καινούργιο είναι το ακίνητο. Οι συντελεστές προσαύξησης αρχίζουν από 5% για ακίνητα ηλικίας 20 έως 25 ετών και φτάνουν το 25% για νεόδμητα ακίνητα έως τεσσάρων ετών.
Παράλληλα δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε εμπορικά και οικιακά ακίνητα, με τις επιβαρύνσεις για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να αυξάνονται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών τετραγωνικών των καταστημάτων τους.
Με βάση την κλίμακα που ανακοινώθηκε, για ένα καινούργιο ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία μεταξύ 2.001 και 2.500 ευρώ, όπως για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή, τη Νέα Σμύρνη, τον Χολαργό και τη Ραφήνα, το ειδικό τέλος ακινήτων φτάνει τα 1.000 ευρώ (100 τετραγωνικά επί 8 ευρώ επί συντελεστή 1,25), ενώ για ένα καινούργιο ακίνητο 120 τετραγωνικών στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας με αντικειμενική αξία από 5.001 ευρώ και πάνω το ενιαίο τέλος φτάνει τα 2.400 ευρώ.
Στην κλίμακα, οι επιβαρύνσεις αρχίζουν από 0,5 ευρώ και φτάνουν έως τα 16 ευρώ. Το μυστικό όμως κρύβεται στους συντελεστές παλαιότητας που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις ανά τετραγωνικό έως και κατά 25% για τα νεόδμητα ακίνητα, αυξάνοντας τα 16 ευρώ στα 20. Αλλωστε, η χαμηλότερη επιβάρυνση των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ισχύει μόνο για ευπαθείς ομάδες, ενώ τα ακίνητα σε χωριά με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, η φοροκεραμίδα είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ετσι, για ένα παλαιό ακίνητο 100 τ.μ. σε χωριό με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η τροπολογία θα ορίζει ότι η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. «Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή, ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων, ενώ η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. τά νέα  (εἰκόνα)  
Δέν τούς “ἔβγαιναν” τά ἔσοδα μέ τούς προχθεσινούς ὑπολογισμούς καί ἄλλαξαν τίς τιμές καί τούς δείκτες. Ἀνίκανοι καί ἄχρηστοι. Καί δέν θά εἶναι τό τελευταῖο χαράτσι πού θά πληρώσουμε. Προχθές ὁ ξεφωνημένος κάτι ἔλεγε γιά πόλεμο. Μᾶς προετοιμάζει γιά ἀκόμη πιό ἐπαχθεῖς φόρους ἤ κάτι ἄλλο; Μήπως, σέ περιόδους “ἐκτάκτου ἀνάγκης” καταργεῖται καί τό Σύνταγμα; Ὅλα νά τά περιμένῃ κανείς ἀπό αὐτούς.
Μινώταυρος
(Visited 15 times, 1 visits today)
2 thoughts on “Τελικῶς, τό «χαράτσι» στήν ΔΕΗ διπλασιάστηκε!

 1. ἁπλῶς βιάσθηκαν ὅλοι νά ποῦν πῶς θά ἀντιδράσουν , προτοῦ ψηφίσουν τόν νόμο … καί ἒτσι πῆραν ἐγκαίρως τά μέτρα τους !
  Γιά τήν μέν ΔΕΗ καί τούς παρόχους ἒτσι καί δέν κόψουν τό ρεῦμα θά πέσῃ πρόστιμο 25% …
  Γιά μέν αὐτούς πού θά κάνουν διακοπή ἠλεκτροδοτήσεως, ἀναγκάζουν μέ τόν διπλασιασμό τούς ὑπολοίπους νά πληρώσουν καί τά δικά τους !
  Ἒτσι θά βάλουν τόν κόσμο νά σκοτώνεται μεταξύ τους …. κι αὐτοί θά ντερλικώνουν ὥστε νά συνεχίσουν νά κατεβάζουν φαεινές ἰδέες γιά περαιτέρω φορολόγηση !
  Στό μεταξύ θά ἔχει πέσει ἡ χρηματιστηριακή ἀξία τῆς ΔΕΗ -(λόγῳ πτώσεως τοῦ τζίρου καί τῶν ἐσόδων ἀλλά καί τῶν κερδῶν μέ κοντά 100.000 διακοπές ἠλεκτροδότησης) -κι ἂλλο καί θά ἒλθουν οἱ κωλογερμανοί καί τά ἀποδέλοιπα ποδανά, νά τήν πάρουν κοψοχρονιά !
  Εἶπε κανείς τίποτε ;
  ΜΗΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ βολευτάδες καί κυβερναλῆτες ὄτι ἀγόρασαν μετοχές τῆς ΔΕΗ …
  Ἐν τάξει ;

Leave a Reply