Ἡ κρίσις δημιουργεῖ εὐκαιρίες

«Ἡ κρίσις δημιουργεῖ εὐκαιρίες». Χιλάδες νέοι ἐπιστρέφουν στήν ἐπαρχία. Στά σπίτια τῶν γονέων καί τῶν παππούδων τους. Ὅμως καί ἄλλοι πού δέν ἔχουν καμμία σχέσι μέ τήν ὕπαιθρο  ἀλλά βλέπουν ὅτι μόνο ἐκεῖ θά μπορέσουν νά ζήσουν καί νά φτιάξουν μία ἐπιχείρησι ἀσχολούμενοι μέ τόν πρωτογενῆ τομέα.

Μινώταυρος

Χιλιάδες αιτήσεις Ελλήνων για ένα κομμάτι γης!

Νέοι επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες …Οχι μόνο ως διέξοδος από την ανεργία, αλλά και ως επιλογή ζωής.

Στον πρωτογενή τομέα ή αλλιώς στην αγροτική οικονομία, στρέφονται όλο και περισσότεροι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Πολλοί λένε ότι σε συνθήκες κρίσης, η λύση μπορεί να δοθεί και από την πρωτογενή παραγωγή, που πάντοτε αποτελούσε για τη χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα, αν και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις την είχαν υποτιμήσει μεταπολιτευτικά.
Το μόνο που ένοιαζε τους περισσότερους ήταν το πώς θα καρπωθούν τις αγροτικές επιδοτήσεις και τίποτα άλλο.

Πριν λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα θα διαπιστώσει κανείς ότι στον αγροτικό τομέα παρατηρείται αύξηση των απασχολουμένων την τελευταία διετία.
Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο, ότι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής το 2010 οι αγρότες αυξήθηκαν κατά 8% κάτι που μεταφράζεται σε 60.000 άτομα.Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για δωρεάν παραχώρηση αγροτικής γης, κυρίως από άνεργους πτυχιούχους, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο και ευκαιρίες απασχόλησης στην ελληνική ύπαιθρο.

Άνθρωποι με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους αφήνουν την πόλη και επιστρέφει στη γη, για να την καλλιεργήσουν και να εκθρέψουν ζώα, ενώ η πλειονότητα αυτών ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες.
Μάλιστα οι καινούργιοι γεωργοί δεν είναι ετεροεπαγγελματίες που απλώς έχουν και κάποια χωράφια και τα καλλιεργούν ενώ έχουν άλλη εργασία, αλλά νέοι που επέστρεψαν εκεί που γεννήθηκαν, εντάχθηκαν στο επάγγελμα των γονιών τους και γράφτηκαν στους συνεταιρισμούς.

Σε μια περίοδο, που ακόμα και στην ελληνική περιφέρεια θα δει κάποιος στα μανάβικα, π.χ. λεμόνια Αργεντινής, σκόρδα Κίνας, κ.α. η ανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο. Πέρα από τις διεθνείς συγκυρίες συνεπάγεται και απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είχε αρχίσει να εκλείπει από την ελληνική περιφέρεια.Εξάλλου, η ελληνική ύπαιθρος, ο πρωτογενής τομέας ήταν αυτός που δεκαετίες στήριξε την ελληνική οικονομία, αυτό που λέμε σήμερα «πραγματική οικονομία». Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από τον πρωτογενή τομέα θα γίνει πλούσιος, αλλά τουλάχιστον εγγυάται -με τις πολλές δυσκολίες που έχει- ένα καλύτερο μέλλον απ’ αυτό που περιμένουν πολλοί με την απασχόληση στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Από τη στιγμή που αποψιλωθήκαμε από βιομηχανίες και βιομηχανίες, στη χώρα απέμεινε ο πρωτογενής τομέας, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών. Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα που γίνεται η αναφορά, απαιτείται συγκεκριμένη αγροτική πολιτική που θα καθοδηγεί ειδικά τους νέους αγρότες σε νέες καλλιέργειες και όχι να τους εκπαιδεύσει πως θα κερδίζουν από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Χρειάζεται μια αγροτική πολιτική που θα έχει στόχο τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων που σημαίνει αυστηρά επιλογή αποδοτικών και εμπορευσίμων καλλιεργειών (αναδιάρθρωση), βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων γεωργικών προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας και νερού με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και τέλος αποτελεσματική οργάνωση της προβολής και της διακίνησής τους υπό φυσική ή μεταποιημένη μορφή τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Σε συζητήσεις που είχα κατά τη διάρκεια της θερινής μου άδειας, διαπίστωσα, ότι η επιστροφή στην ελληνική ύπαιθρο δεν είναι για πολλούς μόνο ανάγκη για επιβίωση και διέξοδο από την ανεργία που αναμένεται να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια λόγω της ύφεσης, αλλά και επιλογή ζωής. Κυρίως για όσους θέλουν να αδράξουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της ζωής και να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό.Όμως, οι νέοι άνθρωποι που επέστρεψαν στην ελληνική περιφέρεια και στράφηκαν στον αγροτικό τομέα, διαπιστώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ευκαιρία να τους στηρίξει το Κράτος. Μόνο όφελος θα έχει το ίδιο, η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου αιτήσεις για ενοικίαση αγροτεμαχίων σε Περιφερειακές Ενότητες της Φλώρινας, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, των Σερρών και του Κίλκις, ενώ θέμα ημερών είναι να υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια εκμίσθωσης γης. Επίσης και στην Θεσσαλία θα διατεθούν αγροτεμάχια αφού έχουν καταγραφεί πάνω από 40.000 στρέμματα προς παραχώρηση.
Βέβαια, θα προηγηθεί πρόσθετος έλεγχος ώστε να οριστικοποιηθούν οι εκτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ενοικιαστούν αντί 5 ευρώ το στρέμμα σε νέους αγρότες.
Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.

Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, ενώ ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).Στο σύστημα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε Περιφέρειας. Κάθε αγροτεμάχιο θα μένει αναρτημένο στο διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης θα διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται και νέα αγροτεμάχια σε άλλους νομούς. 
Για όσους έχουν πραγματική όρεξη και θέληση να αλλάξουν την ποιότητα στη ζωή τους γυρνώντας στη ελληνική ύπαιθρο,αξίζει να ρίξουν μια ματιά στο www.opekepe.gr (πηγή) 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἡ κρίσις δημιουργεῖ εὐκαιρίες

Leave a Reply