Κι ἄλλο ναυάγιο ἀνασύρεται;

Τί γίνεται μὲ τοὺς Ἀμερικανούς; Πτωχεύουν κι ἀναζητοῦν τρόπους νὰ ἀποκτήσουν πρόσβασι σὲ πολύτιμα μέταλλα; 

Διακόσιοι τόνοι ασήμι σε ναυάγιο του 1941 στον Β. Ατλαντικό

 

Ένας θησαυρός κρυβόταν εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια στα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού, όπου στο ναυάγιο ενός βρετανικού φορτηγού πλοίου εντοπίστηκε το μεγαλύτερο φορτίο πολύτιμου μετάλλου  που βρέθηκε ποτέ στη θάλασσα.

Πρόκειται για το πλοίο Gairsoppa, το οποίο…
βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Η αμερικανική εταιρεία αρχαιολογίας και ναυαγιαιρεσίας  Odyssey Marine, ανακάλυψε σε βάθος 4.700 μέτρων, στο ναυάγιο του Gairsoppa 200 τόνους ασήμι αξίας 170 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελούσε δρομολόγια για το βρετανικό εμπορικό ναυτικό και βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1941 από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου, ενώ είχε πέσει σε κακοκαιρία και προσπαθούσε να προσαράξει στην Ιρλανδία. 

Ο ναύτης Ρίτσαρντ Άιρες, ήταν ο μόνος που κατάφερε να βγει ζωντανός στη στεριά μετά από 13 ημέρες στη θάλασσα. 

Το ναυάγιο του Gairsoppa βρέθηκε στο βυθό σε κατακόρυφη θέση, με απασφαλισμένα τα αμπάρια. Στον εντοπισμό του φορτίου βοήθησαν ρομποτικά υποβρύχια. 

Το πλοίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο για τις ανάγκες της χρηματοδότησης του πολέμου από την Καλκούτα της Ινδίας στο Λίβερπουλ, μέσω του Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε. 

Η Odyssey Marine σύναψε συμβόλαιο με το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική εταιρεία θα κρατήσει το 80% του φορτίου, κάτι που θα της αποφέρει 136 εκατομμύρια ευρώ. 

Η επιχείρηση ανέλκυσης του Gairsoppa, αναμένεται να αρχίσει το ερχόμενο καλοκαίρι. (24.gr)

Κάτι μοῦ «βρωμάει» σὲ αὐτὴν τὴν ἱστορία μὲ τὰ ναυάγια. Πρὸ ἡμερῶν ἀνέσυραν τὸ ναυάγιο τῶν Ἰσπανῶν (ποὺ προσπάθησαν νὰ οἰκειοποιηθοῦν) μὲ τοὺς 17 τόνους χρυσοῦ. Τώρα βρῆκαν ἄλλο, μὲ 200 τόνους ἀσήμι. Ἀναρωτιέμαι γιὰ τὸ ἀληθὲς τῶν ἐρευνῶν τους. Ἀναρωτιέμαι γιὰ τὰ ναυάγια ποὺ ἔχουν ἤδη ἐντοπίσει καὶ γιὰ τὸ ἐὰν μᾶς ἔχουν ἐνημερώσει. Ἀναρωτιέμαι ὅμως καὶ γιὰ τὴν προσπάθειά τους νὰ «σκαλίζουν» τὸν βυθό. Αὐτὴ ἡ τελευταία εἰδικῶς εἶναι ποὺ μὲ προβληματίζει περισσότερο ὅλων.
Φιλονόη.
(Visited 12 times, 1 visits today)
Leave a Reply