Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (γ)

Τί ἄλλους συμβούλους εἴπαμε εἶχε τό GAPατο;
Πολλοὺς κι ἐνδιαφέροντες.
Ἐὰν θυμᾶστε, κάποιαν στιγμὴ ἔφθασε στοὺς εἴκοσι.Εἰδικοὶ σύμβουλοι...1

Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (α)

Πῶς μποροῦμε νά μάθουμε λοιπόν τό ποιοί εἶναι ποιοί;;;
Καί γιατί νά τό μάθουμε;

Ἄς ποῦμε, γιὰ ἀρχή, πὼς ἐὰν ἀπέτυχε (σὲ σχέσιν μὲ ἐμᾶς, ὄχι σὲ σχέσιν μὲ τοὺς ἐντολοδότες του) τὸ GAPατον, μὲ αὐτοὺς τοὺς συγκεκριμένους συμβούλους, τότε ΓΙΑΤΙ νά ἐπιτύχῃ ὁ Βαρουφάκης καί ἡ κυβέρνησις Τσίπρα, πού ἔχει πανομοιοτύπους ἤ καί τούς ἰδίους συμβούλους;

Σύμβουλοι Παπανδρέου λοιπόν…
Εἴπαμε…

Ἀπὸ τὰ συμφραζόμενα καὶ μὲ πολὺ μεγάλον κόπο μποροῦμε νὰ μάθουμε κάτι…
Ὅπως γιὰ παράδειγμα ἀπὸ μίαν πρόσφατον δημοσίευσιν τοῦ «βήματος»…

Διαβάζουμε, χρόνια μετά, γιὰ τὴν …«ἐπαναστατικὴ ἐκδρομή» Βαρουφάκη εἰς τὰς Εὐρώπας…
Τοῦ Βαρουφάκη ποὺ ἦταν ΚΑΙ σύμβουλος GAP!!!
(Τὰ …χρωματάκια παρακάτω δικά μου. Θὰ καταλάβετε…!!!)

Με άρωμα Παπανδρέου οι σύμβουλοι Βαρουφάκη

Από την πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Παναρίτη, στον πρώην σύμβουλο του κ. Παπανδρέου και τον οίκο Lazard – Ποιος είναι ο αφανής ήρωας των διαπραγματεύσεων Γιώργος Χουλιαράκης

Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την ετερόκλητη διαπραγματευτική ομάδα που συγκροτήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και βρέθηκε πίσω από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες. Κάποια μέλη αποτέλεσαν θετική έκπληξη, άλλοι δούλεψαν μέρα-νύκτα στηρίζοντας ως «δικηγόροι», όπως είπε ο ίδιος, την Ελλάδα στο «δικαστήριο» του Eurogroup.
Εντελώς μη αναμενόμενη ήταν η guest εμφάνιση της πρώην βουλευτού του ΠαΣοΚ Ελενας Παναρίτη, άλλοτε εκλεκτής του Γ. Παπανδρέου. Σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού διετέλεσε και ένα ακόμη μέλος της ομάδας, ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Αλλωστε σύμβουλος του κ. Παπανδρέου χρημάτισε για ένα διάστημα και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.
Οι αφανείς
Λιγότερο γνωστός αλλά ουσιαστικός συμπαραστάτης του υπουργού μέσα στο Eurogroup της Τετάρτης ήταν ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euroworking Group.
Ο κ. Χουλιαράκης πρωτοεμφανίστηκε εκεί άγνωστος μεταξύ αγνώστων, καθώς ο προκάτοχός του Τάσος Αναστασάτος δεν μπήκε καν στον κόπο να τον συνοδεύσει. Μοναδική σύσταση ήταν το τηλεφώνημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στον πρόεδρο του οργάνου Τόμας Βίζερ. Τόσο στην πρώτη συνεδρίαση στις 5 Φεβρουαρίου όσο και την Τετάρτη, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup, o κ. Χουλιαράκης τα πήγε καλά βοηθώντας τους συναδέλφους του (συνεργάτες των 18 υπουργών της ευρωζώνης) να «διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές», πέρα από το σκηνικό της συγκρούσεως.
Παρότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει με αριθμούς, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ «κέρδισε» πόντους με το σωστό επικοινωνιακό μέτρο και τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο «Βήμα» ότι αντίστοιχα καλή εντύπωση είχε κάνει μόνο ο Πάνος Τσακλόγλου όταν βρισκόταν στην ίδια θέση επί υπουργίας του Γιάννη Στουρνάρα.
Πλάι στον κ. Χουλιαράκη, καίριας σημασίας ήταν η συμβολή της «υψηλής τετράδας» των στελεχών της Lazard, τα οποία επελέγησαν από τον επικεφαλής του γαλλικού οίκου Ματιέ Πιγκάς ώστε να «κτίσουν» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα τον φάκελο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. «Ετοίμασαν τα χαρτιά που γέμισαν το μαύρο ντοσιέ του κ. Βαρουφάκη. Ξεσκόνισαν το Μνημόνιο, κατέγραψαν σε χρόνο-ρεκόρ το 70% των ρυθμίσεων που θέλουμε και το 30% που απορρίπτουμε και έτρεξαν τα μοντέλα για την μείωση του χρέους με χρηματοοικονομικά εργαλεία» εξηγεί μέλος της ελληνικής αποστολής. Την ίδια ώρα ο κ. Πιγκάς δήλωνε ότι η τρόικα «τα έκανε όλα λάθος και έσπρωξε την ελληνική οικονομία σε τοίχο», επιμένοντας σε μείωση χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
Ακόμη και η άφιξη της Lazard ήταν εντυπωσιακή. Το μεσημέρι του Σαββάτου, 7 Φεβρουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης εμφανίστηκαν ξαφνικά 15 άτομα, άνδρες και γυναίκες με κοστούμια και ταγέρ. Επρόκειτο για το «ιππικό» της Lazard που είχε κληθεί σε βοήθεια από τον κ. Βαρουφάκη. Ήλθαν με τις βαλίτσες κατευθείαν από το αεροδρόμιο, τις «πάρκαραν« στον διάδρομο και έπιασαν αμέσως δουλειά στον 6ο όροφο του υπουργείου επί της οδού Νίκης δίπλα στο γραφείο του Υπουργού. Λίγες ημέρες αργότερα μάθαμε από το γαλλικό «Paris Match» ότι κατέφθασαν με το ιδιωτικό Falcon του κ. Πιγκάς! Και σαν μην έφτανε αυτό  ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Παρασκευή ότι «η Lazard συνεργάζεται αμισθί και ατελώς», «ντύνοντας» έτσι με αχλή «Ρομπέν των χρεωκοπημένων» τον κ. Πιγκάς…
Ο οίκος των «πτωχών»
Περιέργως, ακόμη και η επιλογή της Lazard είχε «άρωμα ΠαΣοΚ», καθώς ήταν σύμβουλος του νυν προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου το 2012, την εποχή που «κουρευόταν» το χρέος στους ιδιώτες πιστωτές (PSI). Και έτσι το ΠαΣοΚ, προτού καταθέσει ερώτηση την Τετάρτη στην Βουλή για την αμοιβή της Lazard (θυμίζοντας δηκτικά τις τότε καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ), είχε επαινέσει την πρόσληψη του γαλλικού οίκου από τον κ. Βαρουφάκη με βάση την θετική συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Ο κ. Βαρουφάκης ως πρώην σύμβουλος του κ. Παπανδρέου (2004-2006) συνεργάστηκε και με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη, η οποία ακούγεται ότι θα αναλάβει την θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Οι «απεταξάμην»
Στις Βρυξέλλες τον νέο υπουργό συνόδευσαν δύο πρόσωπα που είχαν κάποτε θερμές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Η κυρία Παναρίτη, προσωπική επιλογή του κ. Παπανδρέου για το Επικρατείας του ΠαΣοΚ το 2009, προσετέθη σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην ομάδα ως άτυπη σύμβουλος «μόνο για την περίοδο των διαπραγματεύσεων, λόγω των γνωριμιών της στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ». Καίτοι επιλογή Παπανδρέου, στην κρίση του δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο του 2011 απειλούσε να αποσύρει την στήριξή της στην κυβέρνησή του όντας η 151η βουλευτής. Μετά έδωσε «αποχαιρετιστήρια» ψήφο εμπιστοσύνης όταν ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί.

Λίγους μήνες αργότερα το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε αφήσει «κάγκελο» τους συναδέλφους της στο ΠαΣοΚ λέγοντας το αξιομνημόνευτο «με συγχωρείτε, αλλά έχω βγει εκτός ρούχων» σε μια παρέμβαση καταγγελίας του Μνημονίου 2 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2012. «Το δίλημμα είναι αν θα χρεωκοπήσουμε σήμερα ή αν θα χρεωκοπήσουμε σε τρεις μήνες» είχε δηλώσει αλλά μετά ψήφισε «ναι σε όλα» στην Ολομέλεια.

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ
Από τον Γιώργο στον Γιάνη

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ (γιος του προοδευτικού οικονοµολόγου Τζον Κένεθ Γκάλµπρεϊθδιδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και στήριξε σταθερά τις ελληνικές θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρθρογραφώντας τακτικά στους «New York Times» και στη «Wall Street Journal».
Κατά καιρούς έχει ασκήσει έντονη κριτική στο εγχείρημα του ευρώ, ενώ ως πρόσφατα εκτιμούσε ότι «δεν είναι εντελώς αδιανόητη η εναλλακτική λύση» για την Ελλάδα με δεδομένες τις επιπτώσεις της λιτότητας. Κάποιοι τού καταλογίζουν ότι ο ίδιος, ως άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου από το 2009 (όπως και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ), επηρέασε τον τότε πρωθυπουργό προς την λάθος κατεύθυνση και την αναβολή της λήψεως μέτρων, που ίσως να είχαν αλλάξει τα πράγματα στην (μοιραία;) πορεία της Ελλάδας από τις εκλογές του 2009 και το «λεφτά υπάρχουν» στο Μνημόνιο του Μαΐου του 2010.
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ συνόψισε πρόσφατα στην «Καθημερινή» τον ρόλο του εκείνη την εποχή: «Τα σχόλιά μου προς την τότε κυβέρνησή σας περιορίζονταν στο να εξηγώ τους λόγους για τους οποίους ήμουν βαθιά απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσεως, ιδιαίτερα σε ό,τι είχε να κάνει με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, τότε, έτεινε να υιοθετεί την αισιόδοξη άποψη και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γι’ αυτό. Φοβάμαι όμως ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την δική μου άποψη».

Τὸ Γιάννη Δραγασάκη δὲν τὸν πιάνουμε, ἐφ΄ ὅσον εἶναι ἀπὸ τὰ βασικὰ παιδιὰ τῆς Νέας Τάξεως, μέσα στὸν τΣΥΡΙΖΑ.
Ἄλλως τὲ τὸ ποιὸς εἶναι ὁ Βαρουφάκης, ὁ Λαπαβίτσας καὶ ὁ Δραγασάκης τὸ ἔχουμε ἤδη ἀναλύσει.

«…Και για να ξέρουμε τι να περιμένουμε…
Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Τσίπρα ο …«κομμουνιστής» Δραγασάκης, ηγετικό στέλεχος παρακαλώ του ΚΚΕ, με σπουδές στο Λονδίνο και φυσικά στο …London School of Economics….»

Χαλαρῶστε! Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἄφησε τὴν ἐπανάσταση ἔξω ἀπὸ τὴν …κυβέρνηση!!!

Ἕνα σχολεῖο ποὺ …ἐξειδικεύεται σὲ παραγωγὴ …«ἡγετῶν»!!!

Τὰ London Boys ποὺ πραγματικὰ κυβερνοῦν!

Τὸ ἐὰν ὑπῆρξαν καὶ σύμβουλοι τοῦ GAP, κάποιοι ἀπὸ αὐτοὺς τέλος πάντων, εἶναι ἁπλῶς ὁδηγὸς γιὰ νὰ κατανοήσουμε καλλίτερα τὸ τὶ συμβαίνει γύρω μας, κι ὄχι γιὰ νὰ καθόμαστε νὰ ἀναμασοῦμε τὰ …περυσινὰ ξυνὰ σταφύλια.

Τὴν Παναρίτη τὴν ἐξετάσαμε στὸ πρῶτο τμῆμα τῆς ἐρεύνης μας.
Τὸ ἴδιο κάναμε, παρενθετικῶς, γιὰ μίαν ἄλλην σύμβουλο, τὴν Ἄννα Στρατιδάκη, καθὼς καὶ τὴν ἄλλην «φυτεμένη» τῆς τωρινῆς κυβερνήσεως, Ῥάνια Ἀντωνοπούλου, στὸ δεύτερο τμῆμα αὐτῆς τῆς ἐρεύνης.
Ἄς περάσουμε λοιπὸν στοὺς ἐπομένους.

Κατ’ ἀρχὰς ἐδῶ ἔχουμε μίαν Lazard, ἡ ὁποία, βάσει κυρίως καταγγελιῶν Καμμένου, συνέβαλε στὸ πλιατσικολόγημα τῆς Πατρῖδος μας. Γιὰ αὐτὴν …μούγκα τώρα ὁ …συγκυβερνὼν Καμμένος…
Μάλιστα μᾶς παρουσιάζεται ἀπὸ τὸν ὀργανισμὸ τοῦ ΔΟΛου κι ὡς …σπεύδουσα νὰ προσφέρῃ τὶς …«ὑπηρεσίες» της δωρεάν, μὲ τὴν συμβολὴ τοῦ μεσιὲ Πιγκάς, ὁ ὁποῖος πολὺ χάρηκε, ποὺ προσέφερε καὶ τὸ ἰδιωτικό του ἀεροσκάφος γιὰ τὴν μεταφορά τους. (Αὐτὸ τὸ τελευταῖο δὲν μάθαμε ἐὰν ἦταν …δωρεάν!!!).
Ἡ Lazard βέβαια ἔχει ἤδη λάβει κάτι ἑκατομμύρια ἀπὸ ἐμᾶς…
Ἀλλὰ αὐτὸ ἄς τὸ …παρακάμψουμε, γιὰ τὴν ὥρα!!!.

Ποιός εἶναι ὁ Πιγκάς.

«…O Ματιέ Πιγκάς κοιμάται λίγες ώρες κάθε ημέρα. Δουλεύει ως πολύ αργά και ενίοτε στέλνει e-mail στους συνεργάτες του στις 2 τα ξημερώματα. Με τους ρυθμούς φυσικά που κινείται η πολιτική ηγεσία εν Ελλάδι, μοιάζει δύσκολο να βρεθεί κάποιος να του απαντήσει αμέσως. Η συνήθεια αυτή αποδεικνύει όμως ότι ο 42χρονος γάλλος τραπεζίτης με τις ισχυρές πολιτικές φιλίες δεν κάνει βήμα πίσω ώσπου να επιτύχει στους στόχους της εταιρείας που εκπροσωπεί, της Lazard. Εδώ και μερικούς μήνες λοιπόν η Lazard, ένας κολοσσός που ιδρύθηκε το 1848 και σήμερα έχει γραφεία σε 26 χώρες σε όλον τον κόσμο, αποτελεί τον οικονομικό σύμβουλο της ελληνικής κυβερνήσεως. Και ο κ. Πιγκάς, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2009 είναι συνδιευθυντής του γαλλικού κλάδου της Lazard, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «ο άνθρωπος που πέταξε την Goldman Sachs εκτός Ελλάδος».

Δεν τα κατάφερε μόνος του όμως. Άλλωστε θα ήταν πολύ δύσκολο να νικήσει στα ίσα την μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία επί χρόνια κυριαρχούσε σε όλες τις μεγάλες δουλειές (π.χ. αποκρατικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις) στην Ελλάδα. Η φιλία του όμως με τον Ντομινίκ Στρος-Καν τον βοήθησε να ανοίξει την πόρτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν στα τέλη του 2009 ο κ. Γ. Παπανδρέου συνειδητοποίησε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, εστράφη στον κ. ΣτροςΚαν ζητώντας την βοήθειά του. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να δώσει τη συμβουλή. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς» φέρεται να του είπε. Ο χαρισματικός Ματιέ Πιγκάς υπήρξε σύμβουλος του Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας- προτού μεταπηδήσει στο επιτελείο του Λοράν Φαμπιούς. «Στον πρώτο χρωστάω την φαντασία. Στον δεύτερο την αίσθηση της ευθύνης» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Μonde»….»

βῆμα

Τραπεζίτης, «παιδί» τοῦ Στρὸς Κᾶν, ὁ ὁποῖος ἦταν «παιδί» τοῦ ΔΝΤ.
Τί ἄλλο νά προσθέσῳ ἐγώ;

Βέβαια ὁ Πιγκὰς καὶ ἡ Lazard  στοχεύουν στὸ πετσόκομα τοῦ …«χρέους».

Ἐδόθη ἐντολή, ἀπὸ τὰ …«κεντρικά», νὰ …«κουρευθῇ» τὸ ἑλληνικὸ «χρέος»!!!

Γιά ποιά διαγραφή χρέους συζητοῦν ὅταν οὐσιαστικῶς ΔΕΝ ὑπάρχουν χρέη;

Δὲν ἄκουσα ὅμως κάπου νὰ ἀμφισβητοῦν αὐτὸ τὸ …«χρέος».
Οὐσιαστικῶς πιστεύω πὼς εἶναι στὸ αὐτὸ στρατόπεδο μὲ τοὺς προηγουμένους, μὲ τὴν διαφορὰ τοῦ ὅ,τι τώρα ἡ Ἑλλάδα χρησιμοποιεῖται ὡς μοχλὸς γιὰ νὰ μεταδοθῇ ἡ δική μας κατάῤῥευσις καὶ σὲ ὅλες τὶς χῶρες τῆς Εὐρώπης.

Ὁ Γιῶργος Χουλιαράκης εἶναι ἐπίσης κάτι σὰν …τραπεζίτης.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΣΟΕ και γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Τάσος Αναστασάτος αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Πριν από τον διορισμό του στο Μάντσεστερ ως Jean Monnet Λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκληρώσεως, δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχολήσεως και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων.

τὰ νέα

Τί ἄλλο μποροῦμε νά μάθουμε γιά τόν Χουλιαράκη;

«… Ως γνωστόν, μετά από μερικούς μήνες ο κ. Στεφανάδης υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του ΣΟΕ, για λόγους που μάλλον σχετίζονταν με την αδυναμία του, να ανταποκριθεί στο βαρύ έργο που του είχε ανατεθεί. Για το εξαιρετικής σημασίας πόστο του προέδρου του ΣΟΕ, πριν μερικές ημέρες ο κ. Τσίπρας επέλεξε κάποιον Γεώργιο Χουλιαράκη.

Εξετάζοντας το βιογραφικό του κ. Χουλιαράκη, διεπίστωσα ότι το μεγάλο του προσόν είναι ότι τα τελευταία χρόνια ήταν visiting scholar στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δηλαδή, θεσιθήρας του δικομματικού καθεστώτος ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Η περίπτωσή του μου θυμίζει Στεφανάδη. Και ο κοινός νους εύλογα θα διερωτηθεί: Εφόσον άτομα σαν τους κυρίους Στεφανάδη και Χουλιαράκη, που θεωρούνται ανίδεα με το γνωστικό αντικείμενο των Δημοσίων Οικονομικών, πώς και ποιοι τους επιλέγουν και τους τοποθετούν σε τόσο καίριας σημασίας κρατικές θέσεις;...»

Γιῶργος Βάμβουκας

«…ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Ο τεχνοκράτης που μένει στην σκιά

Ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να πείσει τους δανειστές «με χαρτί και μολύβι» για την ορθότητα της ελληνικής προτάσεως. Πολλοί τον αποκαλούν ήδη «αόρατο τεχνοκράτη», αφού όσο λεπτομερώς και αν αναζητήσει κάποιος στοιχεία γι’ αυτόν θα βρει μόνο δημοσιεύσεις και διατριβές του, αλλά ούτε μία φωτογραφία του.

Συνεργάτης του Γ. Δραγασάκη
Συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη, από το 2010 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και καταπιάστηκε από την αρχή με την υπόθεση «μνημόνιο»….»

ἔθνος

Συνεργάτης τοῦ Δραγασάκη… Χμμμ…
Μᾶς λέει κάτι αὐτό;;

Ἐνδιαφέροντα λοιπὸν ὅλα αὐτά….
Ἀπὸ τὴν ἴδια …πάστα κι ὁ Χουλιαράκης.

Ἔχουμε ὅμως κι ἄλλον σημαντικό, βάσει τοῦ δημοσιεύματος…
Τὸν Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Τί ἐστί πάλι ἐτοῦτος;

Μὰ φυσικὰ ἦταν ΚΑΙ σύμβουλος GAP!!!
Ἐπίσης εἶναι καθηγητὴς στὸ ἴδιο πανεπιστήμιο μὲ τὸν Βαρουφάκη ποὺ χρηματοδοτεῖ ΚΑΙ ὁ Soros!!!
Εἰδικοὶ σύμβουλοι...13

Ποιός θά εἶναι ὁ ἐπόμενος Πρόεδρος;

Τί ἄλλο εἶναι ὁ ἀγαπητός, κατὰ τὰ ἄλλα, ἐτοῦτος σύμβουλος;

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...14

 James Galbraith

Ἄμεσα σχετιζόμενος μέ τό ἰνστιτοῦτο Λεβύ, τὸ κολλέγιο Bard καὶ ἐπισκέπτης στὸ  Brookings Institution…

Συνοδεία του αμερικανού καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ μετέβη στη Βουλή για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο καθηγητής Γκαλμπρέιθ, είναι γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων.

O 60χρονος Γκαλμπρέιθ είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ έχει υπηρετήσει κατά καιρούς σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αλλού….

Ο ίδιος συνδέεται με πολύχρονη φιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο έχουν συγγράψει – μαζί με τον Στιούαρτ Χόλαντ- το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ».

Ο Γκαλμπρέιθ είναι τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων όπως οι New York Times και η Wall Street Journal.

Προ των εκλογών ο Γκαλμπρέιθ είχε εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και η σημερινή παρουσία του στην Βουλή αποτελεί μια κίνηση στηρίξεως του νέου Πρωθυπουργού.

τὰ νέα

Τί ἀντιλαμβάνομαι;
Τώρα πηγαίνουν ἀπ’ εὐθείας στὴν βουλὴ γιὰ νὰ δόσουν τὶς κατευθυντήριες γραμμές τους…

«…Στην επίμαχη σκηνή, αναφέρεται στη νοοτροπία του αμερικανικού κολεγίου να φτιάχνει ηγέτες πνευματικά ανάπηρους και σπιούνους. Για όσους έχουν δει την ταινία, στη σκηνή αυτή ο Αλ Πατσίνο αναφέρει το όνομα «Μπέαρντ», τροφοδοτώντας με συνειρμούς τον τηλεθεατή, ότι «καρφώνει» συγκεκριμένο κολέγιο της Νέας Υόρκης. «Προσέξτε τι ηγέτες φτιάχνετε εδώ. Η στόφα ενός ηγέτη είναι η ακεραιότητά του. Δεν θα την πουλήσει σε κανέναν για να αγοράσει το μέλλον του», είναι το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται από τον λόγο του διάσημου ηθοποιού….»

ΕΟΖ καὶ σύγχρονοι ΔΟΥΛΟΙ μὲ ὑπογραφὴ Τσίπρα, κατ’ ἐντολὴν Soros!!!

Τί ἄλλο θέλουμε;
Τὸ δέσαμε κι αὐτὸ τὸ …γλυκό!!!
Δικός τους ἄνθρωπος καὶ μάλιστα ἀπὸ τὰ ὑψηλότατα στελέχη τους!!!
Κι ὄχι μόνον αὐτά, ἀλλὰ ἔχει ἐκφράσει καὶ τὴν ἀπεριόριστή του ἐμπιστοσύνη στὸν Τσίπρα.
Χά…!!!

Ἀπὸ συμβούλους λοιπόν, πρώην τοῦ GAP καὶ νῦν τοῦ Βαρουφάκη καλῶς πᾶμε.
Ἤ τὸ ΔΝΤ θὰ ἐμπλέκεται στὴν ἱστορία τους, ἤ τὸ ἰνστιτοῦτο Λεβύ, ἤ παγκόσμιες τράπεζες ἤ…
…Καταλάβαμε… Καταλάβαμε… Πολὺ περισσότερα ἀπὸ ὅσα φαίνονται.
Ἁπλῶς καταλάβαμε, ὅπως πάντα, κατόπιν ἑορτῆς…

Τελειώσαμε ὅμως ἀπό τούς συμβούλους;
Τς… Δὲν τελειώσαμε…

«…Επτά άνθρωποι συνόδευσαν τον υπουργό Οικονομικών στις κρίσιμες αυτές συνεδριάσεις, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο:
Γιώργος Χουλιαράκης (πρόεδρος του ΣΟΕ),
Δημήτρης Γιαννόπουλος,
Τζέιμς Γκαλμπρέιθ,
Ελένη Παναρίτη,
Ιωάννης Μάργαρης,
Δημήτρης Λιάκος και
Κιμ Γκλεν….»

κουρδιστὸ πορτοκάλι

Ὁ Μάργαρης εἶναι Διοικητής κάπου στὸ ὑπουργεῖον Ἀναπτύξεως. Ὑπογραφές του μπορεῖτε νὰ δεῖτε ἐδῶ.
Ἐὰν τὰ γράφῳ σωστά, εἶναι …ὑποπλοίαρχος.
Γιὰ τὸν Γιαννόπουλο δὲν βρῆκα κάτι.
Γιὰ τὸν Λιάκο διάβασα πὼς ἀνήκει στὸ οἰκονομικὸ ἐπιτελεῖο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ.
Βρῆκα ὅμως καὶ κάτι ἄλλο, πολὺ …ἐνδιαφέρον:

«….Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στις 26 Φεβρουαρίου βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι τουλάχιστον 9 επενδυτικών κεφαλαίων και συνταξιοδοτικών funds που ψάχνουν για ευκαιρίες και θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει ραντεβού αλλά και να γίνουν road shows περί τους 12-15 θεσμικούς επενδυτές και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές.

Σόρος και Πόλσον

Οι πρώτες συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο, σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα…»

Τα «γεράκια» των αγορών ψάχνουν για ευκαιρίες στην Ελλάδα – Τι ζητούν Σόρος, Πόλσον και άλλα μεγάλα funds στην Αθήνα;
ἡμερησία

Μέσα στὸ …«παίγνιον» ὅλοι, κατὰ πῶς ἀντιλαμβανόμεθα…!!!

Ὅμως…
Ἔχουμε κι ἕναν Κὶμ Γκλέν, πρώην σύμβουλο Σόιμπλε καὶ στέλεχος τῆς Lehman Brothers!!!
Σύμπτωσις;
…Ἁπλῶς πλέον μπαίνουμε στὰ …βαθειά!!!

«…Ο Κιμ Γκλεν, διετέλεσε «στρατηγικός σύμβουλος», όπως σημειώνει ο ίδιος στο βιογραφικό του, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011. Με έδρα την Φρανκφούρτη και τον αντίστοιχο Οργανισμό Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας (Finanzagentur), η βασική αποστολή του ήταν η «οικονομική αναδιάρθρωση της ευρωζώνης».

Ο κ. Γκλεν μάλιστα ήταν ο ιθύνων νους που εισηγήθηκε την δημιουργία του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που διαδέχθηκε τον EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Επικεφαλής του ESM είναι εξαρχής επίσης ένας Γερμανός, πρώην σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακόμα περισσότερες απορίες όμως δημιουργεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει την συγκεκριμένη συνεργασία (ή πρόσληψη), όπως π.χ. έχει κάνει με την Ελενα Παναρίτη ή με τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, αλλά προτιμά να τον έχει ως μυστικό σύμβουλο, μακριά από τα ενοχλητικά φώτα της δημοσιότητας.

Και στέλεχος της Lehman Brothers

Ο κ. Γκλεν επίσης είχε διατελέσει για χρόνια στέλεχος της Lehman Brothers, τον τραπεζικό κολοσσό που κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο του 2008, πυροδοτώντας τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Rice του Τέξας, με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία και στις Διεθνείς Σχέσεις από το πανεπιστήμιο LSE του Λονδίνου, ο κ. Γκλεν ξεκίνησε το 1987 να εργάζεται στην Lehman Brothers και παρέμεινε στην εταιρεία έως και την ημέρα που έβαλε λουκέτο….»

κουρδιστὸ πορτοκάλι

Μὰ ἔχουμε καὶ μίαν ἀκόμη, εἰδικὴ περίπτωσιν ἀτόμου, ποὺ …ἐκτάκτως μᾶς προέκυψε, ὅταν πῆγε στὸ ταμεῖο!

Στὸ ἴδιο σημείωμα ὅμως, λίγο παρακάτω, διαβάζουμε κάτι ἀκόμη πιὸ ἐνδιαφέρον.
Διαβάζουμε γιὰ τὴν ὕπαρξιν κι ἄλλου συμβούλου…
Τοῦ Τζέφρι Σάκς!
Αὐτὸς εἶναι ἡ κορυφή!!!
Αὐτὸς εἶδικῶς γιὰ καλὸ ΔΕΝ ἦλθε!!!

«…O TZΕΦΡΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Ηταν τακτικός θαμώνας στα συμπόσια της Σύμης… Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, γνωστός ως ο καθηγητής της «συνταγής του σοκ», που προσέφερε απλόχερα τις υπηρεσίες του στον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, επέστρεψε.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής ο θεωρητικός καθηγητής του Columbia βρισκόταν μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο χθεσινό Eurogroup. Λιγότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό από τον Πολ Κρούγκμαν, μένει στην ίδια γειτονιά στην Νέα Υόρκη με τον Κρούγκμαν και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Τι κοινό έχουν οι τρεις; Το ευρώ δεν είναι η αδυναμία τους.

Ο Σακς, έχει χαρακτηρισθεί από τους Los Angeles Times, ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών,  και από το περιοδικό TIME  ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη. Αυτό όμως που θεωρήθηκε ορόσημο στην καριέρα του ήταν η περίοδος που ήταν σύμβουλος των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ρωσσίας κατά την μετάβαση των οικονομιών των δύο αυτών χωρών από τον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό», στην οικονομία της αγοράς. Ξεκίνησε βέβαια από αλλού, την Βολιβία.

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...18

Ο Τζέφρι Σακς έχει διατελέσει σύμβουλός της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, αλλά και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Χαρακτηρίσθηκε το παιδί θαύμα της οικονομικής επιστήμης κατά την δεκαετία του 80′ αλλά και στις αρχές του 90’. Μόλις στα 29 του χρόνια -το 1983-, ο Τζέφρι Σακς έγινε τακτικός καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Harvard.   Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντής του ινστιτούτου διεθνούς αναπτύξεως, το οποίο συντόνιζε προγράμματα σταθεροποιήσεως για χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης , αλλά και της Λατινικής Αμερικής.  
 

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...16

Από την Βολιβία στην Ρωσσία

Η πρώτη αποστολή του ήταν στην Βολιβία το 1985. Πρότεινε μια θεραπεία σοκ ως το μόνο γιατρικό για την κρίση υπερπληθωρισμού της χώρας. Τι πρότεινε; Αύξηση τιμών, κατάργηση δασμών για τις εισαγωγές, μια σειρά από δημοσιονομικές περικοπές, καθώς και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρότεινε ακόμα και την σύνδεση του τοπικού νομίσματος με το δολάριο. Η θεραπεία φαινομενικά πέτυχε, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 11% αλλά τα εισοδήματα των ήδη φτωχών βολιβιανών κατρακύλησαν ακόμη περισσότερο.

Ακολούθησε η Πολωνία… που έπρεπε να μετατραπεί από σοσιαλιστική οικονομία, σε φιλελεύθερη. Μαζί με τον Ντέιβιντ Λίπτον του ΔΝΤ, ο Σακς σχεδίασε τις μεταρρυθμίσεις που θα μετασχημάτιζαν την πολωνική οικονομία και θα έφερναν οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή του χρέους. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν στην πρώτη γραμμή.

Το 1991 ο Σακς ανέλαβε σύμβουλος του Μπόρις Γιέλτσιν  με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας στα πρότυπα της Πολωνίας. Ο ίδιος υποσχέθηκε τότε βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπισθεί το χρέος, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις διασυνδέσεις του. Το σχέδιο του για τη ρωσσική οικονομία περιελάμβανε απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, άμεσες αποκρατικοποιήσεις και μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Και μπορεί το σχέδιο να εφαρμόστηκε, ωστόσο η οικονομική βοήθεια που έταξε  δεν ήρθε ποτέ.  

Το 2012 ο Τζέφρι Σακς προσφέρθηκε… εθελοντικά να αναλάβει θέση συμβούλου στο υπουργείο Οικονομικών, επί Γιάννη Στουρνάρα. Η προσφορά του απερρίφθη.

Ενα χρόνο μετά δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μόνο από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αλλά να ακολουθήσει την δική της στρατηγική με βασικό χαρακτηριστικό την ανάπτυξη των εξαγωγών. Ο ίδιος είχε επισημάνει την σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των ελληνικών δανείων.»

Καταλάβατε τώρα γιατί ἀναζητῶ τούς συμβούλους, τούς φίλους καί τούς συνεργάτες τοῦ GAPάτου;
Διότι εἶναι …κλειδιά!!!
Κι ἀπὸ αὐτὰ τὰ …κλειδιὰ φθάνουμε στὶς ἀπαντήσεις γιὰ τὸ ποῦ θέλουν νὰ μᾶς ὁδηγήσουν.
Πρώτη μούρη λοιπὸν τὸ GAPατο…

ἰδοῦ λοιπὸν σὲ τὶ βοήθησε ὁ Τζέφρυ Σᾶκς, ὁ καθηγητὴς τῆς συνταγῆς τοῦ σόκ:

Γιὰ αὐτὸν διαβάζουμε πολλὰ ἐνδιαφέροντα στὴν βικιπαιδεία (εἶναι μεγάλο… Ἀξίζει ὅμως τὸν κόπο μὲ τέτοιον …«περιούσιο» ποὺ μπλέξαμε):Εἰδικοὶ σύμβουλοι...20

 Jeffrey_SachsΕἰδικοὶ σύμβουλοι...21

 avotaynu

Τὸ πρόγραμμά τῆς Χιλιετίας, τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν, τοῦ ὁποίου εἶναι ὑποστηρικτὴς καὶ …συνιδρυτής, ὑποψιάζομαι, βάσει τῶν εὑρημάτων μου, πὼς στοχεύει στὸ μεγάλο ποθούμενον τῆς νέας τάξεως: τὸν ἀποπληθυσμό.
Ὅλα ὅσα διάβασα γιὰ αὐτὸν μὲ παραπέμπουν ἐκεῖ.
Ἐὰν κάνῳ λάθος, θὰ ἀνακαλέσω… Ἀλλὰ πολὺ φοβᾶμαι πὼς …ΔΕΝ!!!

«…Η ΒΟΛΙΒΙΑ: η θεραπεία-σοκ δεν εφαρμόστηκε από έναν δικτάτορα, όπως στην Χιλή, αλλά από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, που την ανέδειξαν.

Η Βολιβία ήταν μια χώρα με δυνατό και μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα, με αριστερή παράδοση, ο τελευταίος σταθμός του Τσε Γκεβάρα. Αναγκάστηκε το 1985 να αποδεχτεί μια θεραπεία-σοκ εν ονόματι της σταθεροποιήσεως του νομίσματος της, αφού η αύξηση του πληθωρισμού στο 14.000% απειλούσε με κατάρρευση την οικονομία της. Είχε προηγηθεί ο εμφύλιος πόλεμος για την καλλιέργεια της κοκαϊνης, με υποκίνηση των ΗΠΑ, τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν κι ο αίτιος του πληθωρισμού. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πας, έκανε στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και συνεργαζόμενος με τον αμερικανό οικονομολόγο του Χάρβαντ Τζέφρι Σακς –τον οποίο η συγγραφέας χαρακτηρίζει ως τον νέο δόκτορα του σοκ- και με τον Βολιβιανό μεγαλοεπιχειρηματία Γκόνι κατέστρωσαν ένα μυστικό σχέδιο για τον τρόπο περάσματος της Βολιβίας στην οικονομία των ελευθέρων αγορών. Το σχέδιο αυτό το εξέδωσαν σε πέντε αντίτυπα, κρατώντας τα τρία για τους ίδιους και δίνοντας τα άλλα δύο στον αρχηγό του στρατού και στον αρχηγό της αστυνομίας. Ο Πας είναι ο άνθρωπος που είχε εθνικοποιήσει τα ορυχεία κι είχε αναδιανείμει τη γη πριν από χρόνια στην Βολιβία και τώρα ξαφνικά καταργεί τα μέτρα, που ο ίδιος είχε οικοδομήσει προηγουμένως.

Ο Πρόεδρος Πας αιφνιδιάζει τους πάντες. Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα με τίτλο «η Βολιβία πεθαίνει» και με την εξαγγελία ενός διατάγματος που περιελάμβανε ένα πακέτο 220 νόμων θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο σωτηρίας της χώρας του. Στους εμβρόντητους υπουργούς και βουλευτές τους δείχνει την πόρτα για να αποχωρήσουν, αν διαφωνούν. Όταν ο κόσμος αντέδρασε κήρυξε την χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας». Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, τα άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους, η αντιπολίτευση τέθηκε εκτός νόμου και οι κυριότεροι συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στις φυλακές στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου. Οι συνέπειες φάνηκαν σε λίγο. Μια μικρή ελίτ της χώρας έγινε πλουσιότερη ενώ η ζωή των εργαζομένων χειροτέρεψε. Καταργήθηκαν θέσεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα κι αντικαταστάθηκαν με θέσεις μερικής απασχόλησης και χωρίς ασφάλιση. Πολλοί βρέθηκαν άνεργοι, άλλοι αναγκάστηκαν να ζούν μέσα σε σκηνές και η καλλιέργεια της κοκαϊνης εντάθηκε πάλι από τους εξαθλιωμένους και πεινασμένους Βολιβιανούς

Στην Βολιβία η εφαρμογή της θεραπείας-σοκ συνδυάστηκε με ένα πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο πραγματοποίησαν πολιτικοί και οικονομολόγοι με κοστούμια κι όχι οι στρατιωτικοί με τις στρατιωτικές τους στολές, καταλήγει η συγγραφέας. Για τον οικονομολόγο Σακς η Βολιβία του έδωσε το διαβατήριο για να αναλάβει 4 χρόνια αργότερα, το 1989, την θεραπεία της οικονομίας της Πολωνίας, όταν κατέρρεε το κομμουνιστικό καθεστώς και το κίνημα της Αλληλεγγύης επικράτησε στις εκλογές….»

ἡ δική μου ἀνάγνωσις
ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο τῆς Ναόμι Κλάιν «τὸ δόγμα τοῦ σόκ».

Κι ὅσο γιὰ τὰ τῆς παραγωγικῆς ἀνασυγκροτήσεως ποὺ μᾶς φέρνει, νὰ προετοιμαζόμεθα, καλοῦ κακοῦ, γιὰ τὴν ὁριστικὴ ἀπαγόρευσιν τῶν σπόρων, γιὰ τὴν ἀναδιανομὴ τῆς γῆς πρὸς τοὺς νέους φεουδάρχες (τό σύστημα τραπεζικῶν δανεισμῶν γιατί τό ἔστησαν;) καὶ πρὸς τὴν πλήρη ἐφαρμογὴ τῆς ἀτζέντα 21.

Κι αὐτὸ τὸ πρόσωπο εἶναι σύμβουλος…
Τρομάρα μας… (κυριολεκτικῶς ὅμως!!!)

Παρεπιπτόντως…
Στὸ τελευταῖο ταξείδι Βαρουφάκη ἀν τὶ τοῦ Χουλιαράκη παρίστατο ὁ Θεοχαράκης.
Ποιός εἶναι αὐτός;

«….Ο συμφοιτητής του (Γιάννη Στουρνάρα) Νίκος Θεοχαράκης, σήμερα επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θυμάται: «Ο Γιάννης δεν έδειχνε ποτέ πολιτικοποιημένος με την έννοια ότι τον απασχολούσε η πολιτική αλλαγή ή τουλάχιστον δεν εκφραζόταν με έντονη δράση στα κοινά. Η άρνηση της εντάξεως ήταν πάντα το χαρακτηριστικό του. Μπήκαμε στο Οικονομικό Τμήμα 400 άτομα τον Οκτώβριο του 1974. Από τους περίπου 50 που παρακολουθούσαμε συστηματικά, γύρω στους 20 αποφοιτήσαμε τον Ιούνιο του 1978».

Το 1978, στο τέταρτο έτος, καθηγητής του Στουρνάρα ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, μετέπειτα υπουργός Οικονομικών. «Ήταν η πρώτη μου δουλειά μετά τις σπουδές. Δίδασκα οικονομική ανάπτυξη στους τεταρτοετείς» λέει στο ΒΗmagazino o Παπαντωνίου. «Ο Γιάννης διακρινόταν για την συμμετοχή του στο μάθημα. Από τους 1.000 φοιτητές που ήταν γραμμένοι στο 4ο έτος έβαλα μόνο δύο δεκάρια. Το ένα στον Στουρνάρα και το άλλο στον Νίκο Θεοχαράκη». Τελείωσε με άριστα, 9,5 στα 10. Ως πρώτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, πήρε την υποτροφία της Αγροτικής Τράπεζας για το εξωτερικό από τα χέρια του τότε διοικητή της, Αδαμάντιου Πεπελάση. Ειρωνεία της τύχης: με τη δική του υπογραφή ως υπουργού Οικονομικών τερματίστηκε το 2012 η αυτόνομη πορεία της Αγροτικής, που πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς….»

βῆμα

Ἀπὸ φαντασία λοιπὸν μόνον ἐμεῖς πάσχουμε.
Αὐτοὶ θαυμάσια τὰ ἔχουν τακτοποιήσει…
Ἔχουμε λοιπὸν καὶ λέμε:
Στὴν ἰδία συνομοταξία: Γιᾶννος Παπαντωνίου-καθηγητής (μΠατΣοΚ) μὲ Γιάννη Στουρνάρα (τροτσκιστὴ ΝεοΔημοκράτη καὶ τώρα διευθυντὴ τῆς τραπέζης τῆς Ἑλλάδος) κι ἀπὸ δίπλα ὁ Θεοχαράκης, ποὺ συμβουλεύει σήμερα τὸν Βαρουφάκη (τΣΥΡΙΖΑ), μαζὺ μὲ ὅλο τὸ ἐπιτελεῖο τοῦ GAPάτου.
Συγγνώμη, μέ τίς ἐκλογές εἴχαμε ἀλλαγή κυβερνήσεως εἴπαμε; Ἤ ἀκόμη τό βαθύ μΠατΣοΚ μᾶς κυβερνᾶ;

Φιλονόη

Υ.Γ.1. Αὐτό λέτε νά ἔχῃ κάποιαν σχέσιν μέ τον κύριο Θεοχαράκη;

Εἰδικοὶ σύμβουλοι...11πηγή

Υ.Γ.2 Αὐτὸ λοιπὸν εἰδικῶς τὸ ἄρθρον τοῦ ὀργανισμοῦ τοῦ ΔΟΛου πρέπει νὰ τὸ κάνουμε …εὐαγγέλιον!!!
Ὄχι διότι …ὡραιοποιοῦνται τὰ πρόσωπα ἀλλὰ διότι ἐπὶ τέλους μαθαίνουμε κάποια ἀπὸ τὰ ὀνόματα αὐτῶν τῶν …ἐξαφανισμένων ἀπὸ τὴν δημοσιότητα συμβούλων τοῦ GAPάτου, ποὺ πληρώσαμε ἕνα ὁλόκληρο ἑκατομμύριο, ἀλλὰ μᾶς ἀνοίγει καὶ …πόρτες γιὰ τὸ εἶδος τους.
Τὶς σᾶλτσες ἄς τὶς ἀφήσουμε… Δὲν μᾶς χρειάζονται.
Ἄς παραμείνουμε στὴν οὐσία.

Υ.Γ.3. Χειρότερα ἀπὸ Λατινικὴ Ἀμερικὴ μᾶς προετοιμάζουν γιὰ νὰ γίνουμε. Νὰ τὸ θυμᾶστε!

Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (α)

 Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (β)

Ὅσο γιὰ αὐτό:

ἐγὼ γιὰ ἀλλοῦ ξεκίνησα κι ἀλλοῦ ἡ ζωὴ μὲ πάει

πράγματι, γιὰ ἀλλοῦ ξεκίνησα, ἀλλὰ ἀλλοῦ μὲ ὁδηγεῖ ἡ ἐν λόγῳ ἔρευνα.
Καὶ δυστυχῶς στὴν ἀρχὴ εἴμαι…

Ὅλα τὰ κοκκινίσματα, ῥοζουλίσματα δικά μου, στὰ ἐκ μεταφορᾶς κείμενα.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

4 thoughts on “Εἰδικοὶ σύμβουλοι… (γ)

    • Τόσο πολύ ενημέρωση!!!
      Συγχαρητήρια!!!!
      “Ὁ Μάργαρης εἶναι Διοικητής κάπου στὸ ὑπουργεῖον Ἀναπτύξεως. Ὑπογραφές του μπορεῖτε νὰ δεῖτε ἐδῶ.
      Ἐὰν τὰ γράφῳ σωστά, εἶναι …ὑποπλοίαρχος.”
      Όλα αυτά που γράφετε παραπάνω, έχουν την ίδια δόση αλήθειας, όσο το απόσπασμα;

      • Τὰ στοιχεῖα εἶναι ἐλεύθερα στὸ διαδίκτυο καὶ μπορεῖ ὁ κάθε ἕνας νὰ τὰ ἐρευνήσῃ. Δὲν νομίζω νὰ κάνουμε κάποιο ἀρνητικὸ (ἤ θετικό) σχόλιο) γιὰ τὸν Μάργαρη εἰδικῶς, ἐφ΄ ὅσον δὲν ἀνευρέθησαν κάποια στοιχεῖα.
        Ἐπίσης στὴν ἰδία λίστα ὑπάρχουν ἀκόμη κάποια ὀνόματα. Δὲν βρήκαμε κάτι γιὰ αὐτούς.
        Μήπως ἔχεις ἐσύ κάποιες πληροφορίες εὔκαιρες;

Leave a Reply