Στὸ Κοσσυφοπέδιο ἀλλάζουν τὴν ἱστορία γιὰ νὰ μὴν ἐνοχλοῦνται οἱ Τοῦρκοι;

Θὰ τὸ δοῦμε κι αὐτό. 

Ἔτσι κι ἀλλοιῶς τὰ παλληκάρια τῆς γείτονος τὸ ἔχουν πάρει ἀπόφασι. 

Μοιράζουν χρῆμα καὶ ἀγοράζουν συνειδήσεις. 

Τὰ ζοῦμε ἤδη ἐδῶ. 

Γιατί ὄχι καί πιό βόρεια;

Φιλονόη

Tο Κοσσυφοπέδιο αναθεωρεί την ιστορία περί Οθωμανικής κατοχής. Είπατε τίποτα;

Οι μαθητές του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να δουν κάποιες αλλαγές στα βιβλία ιστορίας τους καθώς ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Ομέρ Ντιντσέρ, κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στην Πρίστινα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αφαιρέσει μέρος από τα κείμενα της ιστορίας που αναφέρονται στην Οθωμανική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο!

Η απόκριση της Πρίστινα ήταν ταχύτατη. Έπειτα από συνεδρίαση τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Παιδείας Ράμε Μπούγια επιβεβαίωσε πως έχει διοριστεί ειδική επιτροπή για να προβεί σε συγκεκριμένες αλλαγές στα βιβλία. Όπως μάλιστα ανέφερε, η επιτροπή επισκεύτηκε την Τουρκία για να επαληθεύσει ιστορικά γεγονότα.(!!)

Ωστόσο, δεν είναι όλοι θετικοί με την αναθεώρηση της ιστορίας σύμφωνα με την επιθυμία των Τούρκων..

Ο αναλυτής Ντούε Ουκάι αναφέρει πως η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξεικαθώς δεν μπορούν να τροποποιηθούν τα γεγονότα, ακόμα και αν το επιθυμούν τα υπουργεία της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Όπως μάλιστα αναφέρει “Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ανοχή προς τους Αλβανούς, ώστε να δεχθεί τα ιστορικά γεγονότα και να μετανοήσει για την καταστροφή που προκλήθηκε εξαιτίας αμέτρητων εισβολών στους Αλβανούς. Η περίοδος της Οθωμανικής ιστορίας δεν αλλάζει”.

Προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πλήξει τις διαθρησκευτικές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών. “Οι Χριστιανοί δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε μορφή αποξένωσης στην ιστορία”.

Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, Σονγκούλ Οζάν, δήλωσε στο RTK πως το πρόγραμμα δεν έχει στόχο να αλλάξει την ιστορία αλλά να διδαχθούν οι μελλοντικές γενιές την ιστορία χωρίς… μεροληψία (!!!)

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής, Σεμπ Μπιτίτσι, ανέφερε πως η αναθεώρηση της ιστορίας θα είναι παραγωγική εάν γίνει για το καλό των ακαδημαϊκών προσαρμογών. Ωστόσο εάν γίνει για πολιτικούς σκοπούς, θα δημιουργήσει νέα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας (αναρωτήθηκε κανείς γιατί αναφέρεται συνεχώς η Αλβανία αλλά όχι το Κοσσυφοπέδιο, μια και η αναθεώρηση της ιστορίας αφορά τα βιβλία των δικών του σχολείων;)

Ο Όλσι Τζαζέτζι, υποψήφιος διδακτορικού διπλώματος ο οποίος μελετά τον αλβανικό εθνικισμό, τόνισε πως πολλές χώρες στην περιοχή έχουν αλλάξει τις ιστορικές αφηγήσεις τους.

“Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, τα βιβλία που θεωρούνταν εχθρικά από τη Δύση άλλαξαν. Τα διδακτικά βιβλία αναθεωρήθηκαν επίσης] μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν η διεθνής κοινότητα ζήτησε [από χώρες] να αφαιρέσουν ιστορίες έχθρας που προκάλεσαν τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια”, εξήγησε.

Ο Τζαζέτζι αναφέρει πως η αναθεώρηση της ιστορίας σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία είναι απαραίτητη για να απαλλάξει τα βιβλία από την κομμουνιστική ιδεολογία, καθώς όπως υποστηρίζει “Η ιστορία των Οθωμανών με πιο θετικό και μη-συγκρουόμενο τρόπο θα κάνει τους Αλβανούς να νιώσουν πιο κοντά στους Τούρκους, ως αποτέλεσμα της κοινής θρησκείας τους”.

Ο πολιτικός σχολιαστής του Κοσσυφοπεδίου, Φατλούμ Σαντίκου, αναφέρει πως αν και η αναθεώρηση της ιστορίας σχετικά με την Οθωμανική περίοδο είναι απαραίτητη, οι ιστορικοί στο Κοσσυφοπέδιο φοβούνται να το κάνουν. Υποστηρίζει δε πως το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται τη δική του ιστορία, όχι την ιστορία που γράφτηκε στα Τίρανα ή στο Βελιγράδι.

“Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να έχει τη δική του ιστορία, χωρίς μύθους…και χωρίς επινοήματα (!) προσβλητικά προς κάποιες περιόδους, και εναντίον συγκεκριμένων εθνών”… [κι ας ήταν αυτά τα έθνη υπεύθυνα για τις γενοκτονίες, τα βασανιστήρια και το σκοταδισμό που επέβαλαν σε άλλα έθνη αιώνες επί αιώνων…]

HellasOnTheWeb.Org

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply