Φῶς στὰ σκοτεινὰ παρασκήνια τῆς τουρκικῆς εἰσβολῆς 1974

Φῶς στὰ σκοτεινὰ παρασκήνια τῆς τουρκικῆς εἰσβολῆς τοῦ 1974.

Γιὰ τὰ μακαρικὰ
«Αἰσθήματα εὐγνωμοσύνης καὶ ὑποχρεώσεως στὴν Τουρκία»

«Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την αντιπροσωπία μας στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησα να έλθουν σε επαφή με τον Μακάριο.  Ο Μακάριος είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Επιδίωξη μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

»Πράγματι, ο Οσμάν Ολτσάϊ έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπία και ήλθε σε επαφή με τον Μακάριο.  Χάρηκε πάρα πολύ από την πρωτοβουλία του Ολτσάϊ και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρεώσεώς του. Όλα αυτά τα διεβίβασε ο Οσμάν Ολτσάϊ. Ο Μακάριος είχε πέσει στην θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας.  Έβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας. Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευθούμε την αδυναμία του, πράγμα που έγινε. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν θετική ως προς την εγκυρότητα της Συνθήκης Εγγυήσεως.  Μέχρι τότε ο Μακάριος απέρριπτε την Συνθήκη Εγγυήσεως, υποστηρίζοντας ότι οι πρόνοιές της είναι αντίθετες προς τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.  Με την στάση του ανεγνώριζε την ισχύ μιας Συνθήκης, την οποία ως πριν από λίγο απέρριπτε.

(Ετζμέλ Μπαρουτσού, Υπεύθυνος Κυπριακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το 1974.  Το 1992 δημοσίευσε στην «ΜΙΛΙΕΤ» της Κωνσταντινουπόλεως σειρά ιστορικών αφηγήσεων με τίτλο «ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ», από τις οποίες είναι και το απόσπασμα αυτό).

Νῖκος Παπαναστασίου

Σε μια συνέντευξή του το 1997, ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, που εκτελούσε χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας στην χουντική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η τελική απόφαση για την διενέργεια πραξικοπήματος ελήφθη 15 ημέρες προηγουμένως, την 1η Ιουλίου 1974. Προηγουμένως, στις 5 Μαΐου 1974, ο Αμερικανός πρόεδρος Richard Nixon συναντήθηκε με τους διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA, FBI, NSA, DIA) και έδωσε το πράσινο φως για το πραξικόπημα.

Ο Νίκος Σαμψών προέβη στην καταγγελία ότι το πραξικόπημα απεφασίσθη στο Παρίσι από τους Καραμανλή, Μακάριο και Ετζεβίτ, με σκοπό να πέσει η Χούντα.

Η καταγγελία αυτή θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά, καθώς θέτει νέα δεδομένα. Κι εάν κάποιος εύκολα μπορεί να κατηγορήσει τομ Σαμψών και να μη λάβει υπ’ όψιν τους ισχυρισμούς του, τότε πρέπει να δούμε κι ένα άλλο στοιχείο: ότι ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί παραβίαση του Νόμου Προστασίας Μνήμης Τεθνεώτος, που θεσπίσθηκε για να προστατεύει τομ Μακάριο. Εντούτοις, ουδείς εγκάλεσε το Σαμψών (ο ισχυρισμός έγινε το 1997) ούτως ώστε να τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου για το ποινικό αδίκημα της προσβολής της μνήμης του Μακαρίου. Μήπως είχε τα στοιχεία να το αποδείξει, γι’ αυτό και δε εδιώχθη;

Δεν γνωρίζουμε την απάντηση, αλλά όλοι αυτοί που καμώνονται τους δημοκράτες θα ‘πρεπε ν’ αποκρυσταλλώσουν αυτό το σοβαρό θέμα.

ἐμπροσθοφύλαξ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply