Βιταμίνη Κ2. Ὁ χαμένος κρίκος στὴν σύγχρονη διατροφή, ὀστεοπόρωση, καρδιά, διαβήτη.

Eπί σχεδόν 20 χρόνια ψάχνω το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο.

Πρίν μια δεκαετία ξεφύγαμε από την πεποίθηση της έλλειψης ασβεστίου και πήγαμε στην μη απορρόφηση του ασβεστίου από την διατροφή μας. Μετά απο έρευνες προσθέσαμε και την βιταμίνη D3, αλλά και πάλι η «απορρόφηση» ήταν ελλιπής και αυξάνοντας τις δόσεις του ασβεστίου είχαμε προβλήματα με ασβεστοποιήσεις.

Ώσπου πρίν ένα χρόνο έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του οδοντίατρου Weston PriceNutrition and Physical Degeneration και ανέβασα το

Σφραγίσματα τέλος; Διατροφὴ καὶ ὀδοντικὴ ὑγεία.

Πάλι κάτι έλλειπε και το βρήκα σε μια μελέτη και σε ένα αλλο βιβλίο το «Η βιταμίνη Κ2, και το παράδοξο του Ασβεστίου: Πώς μια μικρή άγνωστη Βιταμίνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.», της Δρ Kate Rheaume – Bleue

Στο άρθρο για τις ρυτίδες και την Κ2 αναφέρθηκα στην έρευνα που ενισχύει την άποψη ότι η πρόσληψη σε αφθονία της K2 στη διατροφή κάνει ομαλότερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως διαπιστώθηκε από Κορεάτες επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νεφρολογίας το 2008.

Το ποσοστό στο οποίο οι νεφροί είναι σε θέση να φιλτράρουν το αίμα είναι ένα σημαντικό μέτρο της συνολικής λειτουργίας των νεφρών. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι η μειωμένη ικανότητα νεφρικής διήθησης συσχετίστηκε με αυξημένες ρυτίδες στο προσώπο. Και ποιό είναι το αίτιο που μειώνει το ποσοστό διήθησης των νεφρών;

Σωστά μαντέψατε .

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε ένα έτος μετά την κορεατική μελέτη.

Ῥυτίδες. Μία ματιὰ στὸν καθρέπτη δείχνει σὲ ποιὲς βιταμίνες ἔχουμε ἔλλειψη!.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη πιο γνωστή για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πήξη του αίματος. Ωστόσο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν διάφορα είδη της βιταμίνης Κ, με εντελώς διαφορετικές λειτουργίες .

Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ2 ξεπερνούν κατά πολύ την πήξη του αίματος, η οποία γίνεται από τη βιταμίνη Κ1 ενώ η βιταμίνη Κ2 λειτουργεί επίσης συνεργατικά με έναν αριθμό άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και βιταμίνης D.

H Δρ Kate Rheaume – Bleue, με ένα έντονο ενδιαφέρον για τη διατροφή , έχει συγγράψει αυτό που πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα βιβλία σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα , με τίτλο :

‘Η βιταμίνη Κ2, και το παράδοξο του Ασβεστίου: Πώς μια μικρή άγνωστη Βιταμίνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.»

Εδώ η συνέντευξή της στον Δρ Μέρκολα.

http://www.youtube.com/watch?v=Vbd8FqnVT4c

«Είμαι συντονισμένη με την αναδυόμενη έρευνα για την K2 από τις αρχές του 2007». «Όχι πολύ καιρό πριν, είχα διαβάσει το «Διατροφή και Φυσικός εκφυλισμός» του Weston A. Price.

Όταν έμαθα για τη βιταμίνη Κ2, σκέφθηκα:

«Ξέρεις τι; Είμαι σίγουρη ότι ο Price τα αναφέρει όλα αυτό στο βιβλίο του.  Πήγα στο βιβλίο, κοίταξα μέσα από σε αυτό και δεν βρήκε καμμία αναφορά στη βιταμίνη Κ2. Έμεινα πραγματικά άναυδη.

Λίγο αργότερα, το 2007, διάβασα ένα θαυμάσιο άρθρο του Chris Masterjohn που συνδέει την βιταμίνη Κ2 στο έργο του Price για το Activator X.

Μόλις συνειδητοποίησα την σύνδεση, κατάλαβα το πόσο σημαντική είναι αυτή η θρεπτική ουσία και απόρησα για το πώς παραβλέπεται για τόσο πολύ καιρό. Συνδέει το χαμένο κομμάτι στο πάζλ για τόσες πολλές συνθήκες για την υγεία και όμως είχε εντελώς αγνοηθεί, παρά τα τεράστια ποσά της έρευνας της σύγχρονης εποχής.»

Τι είναι τόσο ειδικό σχετικά με την βιταμίνη Κ2 ;

Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών. Από τις δύο κύριες αυτές τις Κ1 και Κ2, η Κ1 είναι αυτή που λαμβάνει την περισσότερη προσοχή, η οποία βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι πολύ εύκολο να την πάρετε μέσω της διατροφής σας .

Αυτή η έλλειψη διάκρισης έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η βιταμίνη Κ2 έχει αγνοηθεί για τόσο πολύ καιρό.

Οι τρεις τύποι της βιταμίνης Κ είναι :

Η βιταμίνη Κ1, ή phylloquinone-φυλοκινόνη, βρίσκεται φυσικά στα φυτά, ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά.
Η K1 πηγαίνει απευθείας στο συκώτι σας και σας βοηθά να έχετε σωστή πήξη αίματος.

Η βιταμίνη Κ2, που ονομάζεται επίσης μενακινόνη (menaquinone) , παράγεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Η K2 πηγαίνει κατ ‘ ευθείαν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας , στα οστά και στους ιστούς εκτός από το συκώτι σας.

Η βιταμίνη K3, ή μεναδιόνη, είναι μια συνθετική μορφή δεν την συστήνω.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ενέσιμη μορφή της συνθετικής βιταμίνη Κ3, είναι τοξική στα βρέφη.

Η βιταμίνη Κ1 συμμετέχει αποκλειστικά στην πήξη του αίματος – αυτός είναι ο μοναδικός της σκοπός. Η Κ2 από την άλλη πλευρά προέρχεται από έναν εντελώς διαφορετικό σύνολο πηγών τροφής  και ο βιολογικός ρόλος της είναι να βοηθήσει στην μεταφορά του ασβεστίου στις κατάλληλες περιοχές στο σώμα σας, όπως τα οστά και τα δόντια σας .

Διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο στην απομάκρυνση του ασβεστίου από περιοχές όπου δεν θα πρέπει να είναι, όπως στις αρτηρίες σας, στις αρθρώσεις σας, (αρθρίτιδες) και στους μαλακούς ιστούς (τένοντες, τενοντίτιδα, μύς πιασίματα, μερικά παραδείγματα μαλακών ιστών.

«Η K2 είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και καθαρών αρτηριών», λέει η Rheaume – Bleue.

Τώρα η βιταμίνη Κ2 μπορεί να χωριστεί σε δύο επιπλέον κατηγορίες:

  • Την MK -4  (μενακινόνη- 4) Κ4, μια μορφή μικρής αλυσίδας της βιταμίνης Κ2, που βρίσκεται στο βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.
  • Και την ΜΚ- 7 (μενακινόνη- 7) , μια μορφή μακρύτερης αλυσίδας που βρίσκεται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Υπάρχει μια ποικιλία αυτών των μορφών μακράς αλυσίδας αλλά η πλέον διαδεδομένη είναι η ΜΚ- 7. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αναζητήσετε στα συμπληρώματα, επειδή στα συμπληρώματα, η MK – 4 είναι συνθετική.
Δεν προέρχεται από φυσικά προϊόντα τροφίμων που περιέχουν την MK- 4.

Η ΜΚ- 7 – αυτή η μακρά αλυσίδας, φυσική προερχόμενη από τα βακτηρια βιταμίνη Κ2 – παράγεται από μια διαδικασία ζύμωσης, η οποία προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία:

Παραμένει στο σώμα σας περισσότερο , και έχει ένα μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής , το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να την πάρετε μία φορά μόνο την ημέρα σε πολύ βολική δοσολογία.

Πόση βιταμίνη Κ2 χρειάζεσθε; 

Οι βέλτιστες ποσότητες της βιταμίνης Κ2 είναι ακόμα υπό διερεύνηση, αλλά φαίνεται πιθανό ότι 180-200 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 θα πρέπει να είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει εκείνες τις πρωτεΐνες που εξαρτώνται από την Κ2 στο σώμα σας για να μεταφερθεί το ασβέστιο εκεί που πρέπει και να το αφαιρέσει από τα μέρη όπου δεν πρέπει να είναι.

«Οι πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούν περίπου αυτά τα ποσά της Κ2, λέει η Rheaume – Bleue. «Ο μέσος άνθρωπος παίρνει πολύ λιγότερο από αυτό.
Αυτό είναι σίγουρο. Στην βορειοαμερικανική διατροφή μπορείτε να δείτε ότι παίρνει ίσως το 10 τοις εκατό από αυτό ή και λιγότερο το οποίο δεν είναι αρκετό ώστε να είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει την πυκνότητα των οστών και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς».

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 80 τοις εκατό των Αμερικανών δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη Κ2 στη διατροφή τους, για να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες τις εξαρτώμενες από την K2, το οποίο ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

Η βιταμινική ανεπάρκεια της K2 σας αφήνει ευάλωτο για μια σειρά από χρόνιες παθήσεις  όπως οι εξής:

  • Οστεοπόρωση, Καρδιοπάθεια, Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Ακατάλληλη ασβεστοποίηση , από άκανθα πτέρνας, πέτρες στα νεφρά και χολή, νεφρική νόσο, ασθένεις του εγκεφάλου και καρκίνο. 

Ἄκανθα φτέρνας καὶ κάλοι (τύλοι) καὶ πῶς νὰ ἀπαλλαγοῦμε μὲ φυσικοὺς τρόπους..

«Ανέφερα πιο πρίν ότι η βιταμίνη Κ2 είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα μας. Άλλα ο κύριος ρόλος της είναι να ενεργοποιήσει τις πρωτεΐνες που ελέγχουν την κυτταρική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η K2 έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προστασία μας από τον καρκίνο», λέει η Rheaume – Bleue .

«Όταν έχουμε έλλειψη βιταμίνης K2, έχουμε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Και αυτές είναι οι τρεις ασθένειες που πριν δεν ήταν τόσο συχνές. Κατά τα τελευταία 100 χρόνια , όπως που έχουμε αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμα μας και τον τρόπο που τρώμε , έχουν γίνει πολύ συχνές.»

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης και άλλα οφέλη για την υγεία . Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύγχρονη Ρευματολογία διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη δραστηριότητα της νόσου , εκτός από την οστεοπόρωση σε εκείνους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα .

Μια άλλη δημοσίευση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science , διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ2 χρησιμεύει ως μιτοχονδριακός φορέας ηλεκτρονίων, βοηθώντας τα έτσι να διατηρούν κανονική την παραγωγή ΑΤΡ σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες , όπως αυτέ που βρέθηκαν στη νόσο του Parkinson και στην σκλήρυνση κατά πλάκας όπως αναφέρει η Walsh.

Σκλήρυνσις κατὰ πλάκας καὶ ἀντιστροφή της, μέσῳ τῆς διατροφῆς.

Σύμφωνα με τους συντάκτες:

«Αναγνωρίσαμε στην Drosophila UBIAD1/Heix σαν τροποποιητή του pink1, ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στην νόσο του Parkinson που επηρεάζει την μιτοχονδριακή λειτουργία .

Βρήκαμε ότι η βιταμίνη Κ2 ήταν αναγκαία και ικανή για να μεταφέρει τα ηλεκτρόνια στα μιτοχόνδρια της Drosophila. Οι μεταλλάκτες της Heix έδειξαν σοβαρές μιτοχονδριακές ανωμαλίες που διορθώθηκαν από τη βιταμίνη Κ 2 και παρόμοια με την ουβικινόνη – συνένζυμο Q10, η βιταμίνη Κ2) μεταφέρει τα ηλεκτρόνια στα μιτοχόνδρια της Drosophila, με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνη (ATP). Έτσι , η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία διορθώθηκε από τη βιταμίνη Κ 2 που χρησιμεύει ως φορέας ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων, βοηθώντας να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ATP».

Συνένζυμον CoQ10: Ὁ παράγων μακροζωίας.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ βιταμίνης Κ2, βιταμίνης D και ασβεστίου

Όπως έχω συζητήσει πολλές φορές, η βιταμίνη D είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία για τη βέλτιστη υγεία και είναι καλύτερα να λαμβάνονται από την έκθεση στον ήλιο ή σε ασφαλές κρεβάτι μαυρίσματος. Ωστόσο , πολλοί παίρνουν από το στόμα σε συμπλήρωμα βιταμίνη D, η οποία μπορεί να καταστεί προβληματική αν δεν παίρνετε επίσης επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ2.

Η Δρ Rheaume – Bleue εξηγεί:

«Όταν παίρνετε τη βιταμίνη D3, το σώμα σας δημιουργεί περισσότερες από αυτές τις Κ2 εξαρτώμενες πρωτεΐνες , που είναι αυτές οι πρωτεΐνες που θα μεταφέρουν το ασβέστιο.
Έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. 

Βιταμίνη D3. 10 συμπτώματα ποὺ μᾶς δείχνουν τὴν ἀνεπάρκεια σὲ βιταμίνη D3

Αλλά μέχρι η K2 να έρθει και να ενεργοποιήσει αυτές τις πρωτεΐνες, τα οφέλη δεν υλοποιούνται. Έτσι, πραγματικά, αν λαμβάνετε συμπληρὠματα βιταμίνης D3, δημιουργείτε μια αυξημένη ζήτηση για την K2. Και η βιταμίνη D3 και η Κ2 συνεργάζονται για να ενισχύσουν τα οστά σας και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας.

Για τόσο πολύ καιρό μας λένε να παίρνουμε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνη D3 για την οστεοπόρωση …, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι χρήσιμο.
Στη συνέχεια, όμως, περισσότερες μελέτες δημοσιεύονται που δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου προκαλεί περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη σύγχυση γύρω από το αν το ασβέστιο είναι ασφαλές ή όχι.

Αλλά αυτό είναι το λάθος ερώτημα που ερωτάται, γιατί ποτέ δεν θα καταλάβουμε σωστά τα οφέλη για την υγεία του ασβεστίου ή της βιταμίνης D3, αν δεν λάβουμε υπόψη την K2.
Αυτή είναι που οδηγεί και κρατά το ασβέστιο στη σωστἠ του θέση».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: 
Εάν παίρνετε βιταμίνη D3, χρειάζεστε K2

Αυτό είναι ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο: Εάν έχετε επιλέξει συμπληρώματα βιταμίνης D3 , θα πρέπει να καταναλώνετε επίσης στο φαγητό σας ή να παίρνετε συμπληρωματική βιταμίνη Κ2.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει μόδα την υπερκατανάλωσης της βιταμίνης D.
Και αυτό θα μπορούσε απολύτως να προκαλέσει βλάβη αν σας λείπει η Κ2 για να ολοκληρωθεί η εργασία της μεταφοράς του ασβεστίου», προειδοποιεί η Rheaume – Bleue

Εμείς δεν βλέπουμε τα συμπτώματα τοξικότητας της βιταμίνης D πολύ συχνά. Αλλά όταν το κάνουμε, τα συμπτώματα αυτά είναι ακατάλληλη ασβεστοποίηση.
Αυτό είναι το σύμπτωμα της τοξικότητας της βιταμίνης D3.
Και είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη της βιταμίνης Κ2, που μπορεί να το προκαλέσει… »

Ενώ οι ιδανικές ή οι βέλτιστες αναλογίες μεταξύ της βιταμίνης D3 και της βιταμίνης Κ2 δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, η Rheume – Bleue προτείνει ότι περίπου 150-200 μικρογραμμάρια K2 είναι ικανοποιητικά για το «μέσο» υγιές άτομο.

Οι τελευταίες συστάσεις χορήγησης βιταμίνης D3  απαιτούν περίπου 8.000 IU της βιταμίνης D3 την ημέρα, αν είστε ενήλικας, σημαίνει ότι θα πρέπει να την συνοδεύετε με 800 έως 1.000 μικρογραμμάρια (0,8 – 1 mg) βιταμίνης Κ2.
«Η σύστασή μου, των 180-200 μικρογραμμαρίων βιταμίνης Κ2, δεν περιλαμβάνει υπόψη της τους ανθρώπους που λαμβάνουν υψηλές δόσεις της βιταμίνης D3», λέει η Rheaume – Bleue.

«Εδώ είναι που το ζήτημα γίνεται λίγο πιο τεχνικό».

Φαίνεται ότι για το μέσο άτομο, περίπου 200 έως 280 μικρογραμμάρια, θα είναι αρκετά να ενεργοποιήσουν τις K2 εξαρτώμενες πρωτεΐνες για να έχετε ισχυρά οστά και καλή καρδιά. Εάν παίρνετε υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3, τότε θα ήθελα να σας συστήσω τη λήψη περισσότερης K2».

Τα καλά νέα είναι ότι η βιταμίνη Κ2 δεν έχει καμμία τοξικότητα.

Ο λόγος για τον οποίο η K2 δεν έχει πιθανές τοξικές παρενέργειες είναι ότι όλη η βιταμίνη Κ2 χρησιμοποιείται για να ενεργοποιεί τις K2 πρωτεΐνες.

Θα ενεργοποιήσει όλες τις K2 πρωτεΐνες που βρίσκει. Και αν είναι όλες ενεργοποιημένες και πάρετε επιπλέον K2, δεν θα κάνει απλά τίποτα.

Αν χρειάζεσθε ασβέστιο, πρώτο σας μέλημα είναι τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.

Για εκείνους που έχουν ανεπάρκεια στο ασβέστιο, η Kate Rheaume – Bleue συνιστά να ψάξουν για τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, πριν από την επιλογή ενός συμπληρώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιέχουν επίσης φυσικά μεγάλες ποσότητες, το μαντέψατε, βιταμίνης Κ2 !

Η φύση μας δίνει έξυπνα αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό, έτσι ώστε να λειτουργούν άριστα.

Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνονται στα γαλακτοκομικά, ιδίως τυριά και τα λαχανικά, αν και τα λαχανικά δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε K2.

Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι το ασβέστιο, αν πρόκειται να εξετάσουμε την πρόσθετη λήψη.

Το μαγνήσιο θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση του ασβεστίου στο κύτταρο για να κάνει τη δουλειά του πολύ καλύτερα.

Με πολλούς τρόπους, χρησιμεύει ως θρεπτική έκδοση της εξαιρετικά αποτελεσματικής κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς των διαύλων του ασβεστίου. Αν επιλέξετε, για οποιονδήποτε λόγο, συμπλήρωμα ασβεστίου είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης σας από ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:

Η βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, Μαγνήσιο.

Η σημασία του μαγνησίου 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μαγνήσιο είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να επιτρέψει τη σωστή λειτουργία του ασβεστίου. Όπως και με την βιταμίνη D3 και την Κ2 , η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι επίσης συχνή, και όταν λείπει το μαγνήσιο και λαμβάνετε ασβέστιο, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση .

Η βιταμίνη Κ2 και το μαγνήσιο αλληλοσυμπληρώνονται, όπως το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί σημαντικό συστατικό των καρδιακών παθήσεων.

Διαιτητικές πηγές μαγνησίου είναι τα λαχανικά της θάλασσας, όπως τα φύκια, ειδικά τα dulse και nori. Λίγοι άνθρωποι τα τρώνε αυτά σε τακτική βάση, μάλλον θα έλεγα καθόλου. Τα λαχανικά μπορούν επίσης να είναι μια καλή πηγή, μαζί με τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ωστόσο οι σπόροι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα για να αφαιρέσετε τα άλατα φυτικού οξέος και τα αντι- θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποκλείσουν με έναν άλλο τρόπο την απορρόφηση του μαγνησίου σας.

Ἡ ἀλήθεια γιὰ τὴν τοξικότητα τῶν τροφίμων χωρὶς γλουτένη καὶ τὴν κοιλιοκάκη

Όσον αφορά τα συμπληρώματα η Rheaume – Bleue συνιστά τη χρήση κιτρικού μαγνησίου. Μια άλλη αναδυόμενη μορφή του είναι το θρεονικὀ μαγνήσιο, το οποίο φαίνεται πολλά υποσχόμενο κυρίως λόγω της ικανότητά του να διεισδύσει στην μιτοχονδριακή μεμβράνη .

Πώς μπορείτε να δείτε αν έχετε έλλειψη της βιταμίνης Κ2;

Εκτός από την βιοσυντονιστική διάγνωση.

Δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγξετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης K2. Αλλά αξιολογώντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το αν έχετε ή όχι αυτή την κρίσιμη θρεπτική ουσία. Εάν έχετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα στην υγεία σας, είναι πιθανό να έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2, γιατί όλα είναι συνδεδεμένα με την K2:

Μήπως πάσχετε από οστεοπόρωση;

Μήπως έχετε καρδιακή νόσο;

Μήπως πάσχετε από διαβήτη;

Εάν δεν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, αλλά δεν τρώτε τακτικά μεγάλες ποσότητες από τα παρακάτω τρόφιμα, τότε η πιθανότητα να έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης K2 εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη:

Να τρέφεσθε με βιολογικά ζωικά προϊόντα, όπως ( π.χ. αυγά, βούτυρο, τυρί, κεφίρ, πατέ συκωτιού χήνας).

Κεφίρ: Ἐλιξήριον Ζωῆς

Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως νάττο, ή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση με τη χρήση μίας αρχικής καλλιέργειας βακτηρίων που παράγουν βιταμίνη Κ2-.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την επαρκή ποσότητα της βιταμίνης Κ2 για την πιο αποτελεσματική πρόληψη των ρυτίδων, να ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθεί με την σύγχρονη διατροφή.

Οι μεγαλύτερες πηγές K2 είναι το νάττο (ένα παράγωγο της σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση), προσοχή όχι από μεταλλαγμένη σόγια, το συκώτι χήνας, το γνωστό ως πατέ χήνας, ορισμένα τυριά, η γκούντα περιέχει αξιόλογα ποσοστά τα ζωικά λίπη,  το βούτυρο και το λαρδί που πρέπει να προέρχονται από ζώα, που τρέφονται φυσιολογικά με χορτάρι, επίσης ο κρόκος του αυγού και τα αυγά των ψαριών.

Το νάττο περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό,αλλά και τα λαχανικά περιέχουν αρκετή ποσότητα.

Εδώ είναι μια λίστα με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Εδώ είναι μια λίστα με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ
ΕΙΔΟΣ mcg/μερίδα %    ΗΣΔ  
Νάττο 1.103 1378 μερίδα
Σέσκουλο 573 716 φλυτζάνι
Λάχανο 547 684 φλυτζάνι
Πατέ συκωτιού χήνας 369 461 μερίδα
Σινάπι φύλλα 278 348 φλυτζάνι
Μπρόκολο 230 288 φλυτζάνι
Λαχανάκια Βρυξελλών 218 274 φλυτζάνι
Σπανάκι 145 181 φλυτζάνι
Σπαράγγι 91 114 φλυτζάνι
Τυρί γκούντα 75 94 μερίδα
Ακτινίδια 30,6 38 φλυτζάνι
Σταφύλια 22 28 φλυτζάνι
Κρόκος αυγού 15 19 μερίδα
Βούτυρο 15 19 Μερίδα

 Παρακαλώ σημειώστε ότι τα περισσότερα λαχανικά, που έχουν υποστεί ζύμωση δεν έχουν πραγματικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2, περιέχουν περίπου 50 mcg ανά μερίδα .

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες καλλιέργειες εκκίνησης, μπορούν να έχουν και δέκα φορές πιο πολύ, 500 mcg ανά μερίδα.

Ορισμένα τυριά όπως το μπρι και η γκούντα ( αυτά τα δύο είναι ιδιαίτερα υψηλά σε περιεκτικότητα K2, περιέχουν περίπου 75 mcg ανα 30 γραμμάρια).

«Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναφέρω, όταν πρόκειται για το τυρί (γιατί εδώ γίνεται μια σύγχυση), [ είναι ότι ], επειδή το τυρί προέρχεται από μια βακτηριακή μορφή της βιταμίνης Κ2, πραγματικά δεν έχει σημασία αν το τυρί προέρχεται από ζώα που τρέφονται με χόρτα, αυτό θα ήταν καλό, αλλά δεν είναι το γάλα που φτειάχνουν το τυρί που παράγει την K2 είναι τα βακτήρια που χρησιμοποιούμε (η μαγιά) για την παρασκευή του τυριού, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν το brie σας είναι εισαγόμενο από την Γαλλία ή το αγοράζεται από την χώρας σας.
Στο τυρί μπρί, τα βακτήρια που φτειάχνουν το τυρί μπρί, θα παράξουν τη βιταμίνη Κ2».

Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσιά, κυρίως για την παροχή ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο μας, μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ, αν τα φτειάξετε εσείς χρησιμοποιώντας τη σωστή καλλιέργεια εκκίνησης. Υψηλής ποιότητας βιολογικών λαχανικών που είχαν υποστεί ζύμωση με ειδική καλλιέργεια εκκίνησης περιέχουν σε μια τυπική μερίδα περίπου 10 τρισεκατομμύρια ωφέλιμα βακτήρια, αλλά επίσης περιείχουν και 500 mcg της βιταμίνης Κ2.

Σημειώστε ότι κάθε στέλεχος βακτηρίων δεν μπορεί να παράξει K2. Για παράδειγμα, τα περισσότερα γιαούρτια δεν έχουν σχεδόν καθόλου βιταμίνη Κ2.

Ορισμένα είδη τυριών περιέχουν μεγάλες ποσότητες Κ2 και άλλα μικρότερες, εξαρτάται από τα βακτήρια που θα δημιουργηθούν και θα κάνουν την ζύμωση..

Έγκυος;
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη Κ2

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών που αναφέρονται παραπάνω, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή που είναι έγκυες, για να αναπτύξουν υγιή παιδιά. Η K2 διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη την εγκυμοσύνη (για την ανάπτυξη των δοντιών και για τις δύο ομάδες δοντιών, τα πρωτα και τα ενήλικα δόντια, την ανάπτυξη της κατάλληλης μορφής του προσώπου, καθώς και για ισχυρά οστά), επίσης βοηθάει κατά την παιδική ηλικία στην πρόληψη της τερηδόνας και στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού στην εφηβεία.

Η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη σε όλη την εγκυμοσύνη και αργότερα στο θηλασμό. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς τα επίπεδα της στις περισσότερες γυναίκες τείνουν να πέφτουν εκείνη την εποχή, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια πρόσθετη διαρροή στο σύστημα προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ2 δεν έχει προβλήματα τοξικότητας, μπορεί να είναι φρόνιμο να διπλασιασθεί ή ακόμα και τριπλασιαστεί – το οποίο έκανε η Rheaume – Bleue κατά την διάρκεια της δική της πρόσφατης εγκυμοσύνης της.

Ευαγγέλου Μαριάννα

Βιοχημικός Μsc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *